HEP

Međunarodna znanstvena konferencija Economics of Digital Transformations (EDT) DIGITOMICS u Opatiji

Međunarodna znanstvena konferencija Economics of Digital Transformations (EDT) DIGITOMICS u Opatiji

Typography

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci sa svojim je domaćim i inozemnim partnerima organizirao međunarodnu znanstvenu konferenciju Economics of Digital Transformations (EDT) DIGITOMICS, koja se održavala u Opatiji u Hotelu Ambasador od 2. do 4. svibnja.

Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, cilj konferencije je prikazati rezultate istraživanja eminentnih međunarodnih i domaćih istraživača, s naglaskom na prilike i probleme do kojih dolazi zbog naglog razvoja digitalnih tehnologija te sve većeg upliva digitalizacije u ekonomske procese.

Istraživači, znanstvenici i poslovni stručnjaci iz područja digitalne ekonomije i poslovne ekonomije u dva dana konferencije kroz niz okruglih stolova o učincima digitalizacije na monetarni sustav, fiskalni sustav te lokalni ekonomski razvoj, kao i o Industriji 5.0, koja predstavlja integraciju između čovjeka i tehnologije, razmjenjivali su iskustva te dijelili nova saznanja.

Na svečanom otvaranju prisutnim sudionicima i gostima su se obratili predsjednik Programskog odbora prof. dr. sc. Saša Drezgić, dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Alen Host, rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, zamjenik gradonačelnika Grada Opatije dr. sc. Emil Priskić i predstavnik PGŽ direktor Rea Kvarnera Darko Jardas.

- Zadovoljstvo nam je što se ova međunarodna konferencija održava u Opatiji - istaknuo je zamjenik gradonačelnika dr. sc. Emil Priskić, koji je sudionicima poželio dobrodošlicu.

Konferencija DIGITOMICS 01

“Digitalizacija je tema koja je danas jako bitna ne samo za Hrvatsku, već i za Europu i cijeli svijet. Grad Opatija je prošle godine potpisao Sporazum o izgradnji širokopojasne infrastrukture, koja će osigurati brzi pristup internetu što je nužan preduvjet ekonomskog razvitka našeg kraja. Naš grad je u potpunosti digitaliziran, a digitalizacija je vrlo bitna kada govorimo o gospodarskom razvitku. I ova konferencija poslat će poruku da moramo iskoristiti prilike kako bismo se brže razvijali”, kazao je Priskić te zaželio sudionicima uspješan rad i ugodan boravak u Opatiji. 

Konferencija DIGITOMICS 05

U uvodnom obraćanju dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Alen Host je istaknuo:
“Digitalna ekonomija prožima sve aspekte društva, uključujući i način na koji ljudi reagiraju, gospodarski krajolik, vještine potrebne za pronalazak dobrog posla, pa čak i za političko odlučivanje. Naša razvijena digitalna ekonomija ima potencijal generiranja novih znanstvenih istraživanja, potičući mogućnosti zapošljavanja, gospodarski rast i poboljšanje života. Ove promjene se događaju svuda oko nas i trebamo iskoristiti sve njihove prednosti.”

Prijavite se na naš Newsletter