HEP

Putopis: Salzburg - Mozartov grad

Typography

Salzburg, grad dragulj u podnožju Alpa, koji je ime dobio po soli, bijelome zlatu, koje su otkrili još njegovi prastanovnici Kelti, izgradili prinčevi nadbiskupi, a kojega je svojim rođenjem diljem svijeta proslavio veliki skladatelj i onodobni najmlađi virtuoz na klaviru, Wolfgang Amadeus Mozart i danas ima svoje atribute zbog kojih ga nikako ne smijemo zaobići u itinereru svojih putovanja Austrijom.

Trebalo bi ga, prije svega, posjetiti zbog njegovoga specifičnog zemljopisnog položaja, jer grad je to obrubljen nesvakidašnjom ljepotom jer na horizontu se prostiru cjelogodišnjim snijegom pokriveni vrhovi visokih Alpa koji graniče samo s plavetnim prostranstvom neba što cijelome kraju, i u ovom ljetnom razdoblju, daje blistavu čistoću i vedrinu. Salzburg je grad koji je i kroz povijest, uvijek bio dinamičan, uzbudljiv i jednako zanimljiv i za njegove žitelje i za došljake, turiste.

Osim zbog glazbene baštine i Mozarta posjetiteljima iz cijeloga svijeta privlačan je zbog svoje arhitekture i kulturnih znamenitosti počevši od palače Mirabel s prekrasnim vrtovima i najljepšim pogledom na središte grada sa sakralnim objektima u središtu, katedralom i muzejskim kompleksom Domquartier. Ponad gradskog središta uzdiže se brežuljak Mönchberg s Hohensalzburškom utvrdom, a zadivljujući je i izgled ultramodernih građevina kao što je novi Mozarteum ili Hangar 7.

Slavu duguje Mozartu i princu-nadbiskupu Wolfu Dietrichu von Reitenau

Zbog činjenice da je u njemu rođen veliki Wolfgang Amadeus Mozart, grad je to koji godišnje posjeti oko sedam milijuna turista koji tu borave od jednog do dva i pol dana u prosjeku i uživaju u razgledu znamenitosti i bogatom kulturnom programu. Najveći pak biljeg arhitekturi u starom dijelu grada, Salzburg duguje princu-nadbiskupu Wolfu Dietrichu von Reitenau, koji ga je izgradio u baroknome stilu, uključujući njegovo središte s katedralnim kompleksom i dvorac Mirabel (prvotno Altenau) s prekrasnim vrtovima koju je dao izgraditi za svoju ljubav Salome Alt s kojom je imao 15-ero djece. Vrtove je 1854. otvorio sam car Franjo Josip a u njemu se uz niz fontana nalaze i kipovi iz grčke mitologije, kao npr. Pegaz, i četiri grupe figura uokolo fontane (likovi Eneja, Herkula, Anateja, Plutona, Perzefone, Pariza i Helene) koje simboliziraju četiri elementa: vatru, zrak, zemlju i vodu,a poznat je i po tome što su pojedine scene iz kultnog filma "Moje pjesme, moje snovi" snimljene dvorištu dvorca. Tvrđa ili stari grad ponad najstarije gradske jezgre izgrađen je još u 11. stoljeću te stalno nadograđivan i preuređivan.

Salzburg je danas grad u kojemu skladno koegzistraju tradicionalna i moderna arhitektura, od utvrde Hohensalzburg na Mönchsbergu do Muzeja moderne umjetnosti, sakralnog središta s katedralom i Muzejom Domquartier, Mozarteuma i velike Festivalske dvorane i super modernog zdanja od stakla i čelika uz zračnu luku, nazvanog Hangar 7. Sve to govori i o širini duha njegovih graditelja, pa i današnjih oko 150.000 žitelja. Zahvaljujući baštini Mozarta Salzburg je danas i najveća svjetska pozornica na kojoj se godišnje održi oko 4000 programa, naravno, najviše ih je u okviru Ljetnog festivala, kada se diljem grada i u festivalskim dvoranama posjetiteljima prezentiraju sve vrste glazbeno-scenskih priredaba, a sve tu dobro je ukomponirano i s likovnim izložbama te svjetski znanom kulinarikom.

Ove godine Salzburg slavi 200 godina od pripojenja Austriji pa će taj za mnoge najljepši mali grad na svijetu, koji je na UNESCO-ovu listu svjetske baštine uvršten još 1997. godine, ove godine biti posvećen i toj obljetnici, ali naravno s još jednim značajnim fokusom na Mozarta koji je rođen točno prije 260 godina, a prije 175 godina osnovani su Mozarteum orkestar i Mozarteum fondacija. Od ostalih velikana u Salzburgu su rođeni i Christian Doppler izumitelj ultrazvuka, slikar Hans Makart, dirigent Herbert von Karajan, a poznati arhitekt Hermann Hellmer koji je u Varaždinu, Rijeci i Zagrebu, gradio prvo kazalište projektirao je i zgradu kazališta u Salzburgu.

Gradom protječe rijeka Salzach koja se stoljećima koristila za prevoženje soli drvenim brodovima do Salzburga,a danas je na jednom od mostova izložba o migracijama i ograda otežala od ljubavnih katanaca. Naravno svoje nekadašnje bogatstvo Salzburg duguje i bogatim nalazištima bakra, zlata i srebra, što je prinčevima nadbiskupima omogućilo očuvanje vlasti i kršćanstvo unatoč luteranskom pokretu koji je tada već bio dobrano utjecao na vjerski život u susjedstvu.

Atrakcije za turiste

A od najvećih atrakcija turisti će danas u glavnoj trgovačkoj ulici Getreidegasse na broju 9 neizostavno razgledati rodnu kuću i Mozartov muzej. U toj su zgradi Mozartovi živjeli u tri mala sobička s izdvojenom kuhinjom, na trećem katu. Za razgledu grada vidjet će i mirabel s vrtovima, stari grad... te još jednu kuću Mozartovih u kojoj su neko vrijeme stanovali, svakako će kupiti pokoju Mozart kuglu kao slatki suvenir, koja je u originalu upakirana u srebrno plavi staniol, a ne zlatno crvenu kombinaciju boja.

U našem itinereru bio je i razgled dvorca Hellbrunn s čarobnom igrama vode koju je prije četiristo godina u svom lovačkom dvorcu dao izgraditi nadbiskup Markus Sittikus u suradnji s arhitektom Santinom Solarijem. Fenomen je da mehanički sustavi i danas funkcioniraju i upravljaju s mnogobrojnim šaljivim vodenim atrakcijama, kojima je nadbiskup razveseljavao svoje goste. Zanimljiv je bio i razgled manufakture Gwandhaus Gössl, radionice za izradu austrijskih tradicijskih nošnji tzv. dirndl-ica. Smještaj u moderno uređenom hotelu Arcotel Castellani u Alpenstraße 6, nedaleko gradskog središta ispunio je očekivanja i bio ugodno odredište za odmor. Večera u restoranu „S’Nockerl im Elefant“ (nazvan po poznatom specijalitetu salzburškim žličnjacima) protekla je u atmosferi upoznavanja s domaćinima i kušanju domaćih specijaliteta, raznim vrstama mesa i vrhunskog piva. Ipak, kulminacija u upoznavanju tradicije pivarstva uslijedila je sutradan za posjeta najstarijoj privatnoj pivovari u Austriji „Stiegls Brauwelt“ koja je od 1492 u rukama iste obitelji.

Nakon razgleda starog grada i vožnje uspinjačom na stari grad tj. tvrđavu „Hohensalzburg“ uslijedio je posjet izložbenom prostoru Hangara 7, zgradi od čelika i stakla u obliku avionskoga krila, gdje je smještena privatna kolekcija aviona, bolida, motora, helikoptera vlasnika Red Bull-a, Dietricha Mateschitza.

Mozart Dinner Konzert

Artrakcija za turiste je i „Stiftskeller St. Peter“, restoran s najstarijim pisanim tragom postojanja,smješten u zgradi u središtu grada nadomak katedrale, s ugostiteljskom tradicijom od 803. godine, a navodno je među njegovim gostima bio i car Karlo Veliki. Uz večeru „Mozart Dinner Konzert“ na dar dobivate i koncert s arijama iz Mozartovih opera,a nas je oduševio nastup „Amadeus Consorta Salzburg“ u prekrasnoj baroknoj sali i dvoje opernih pjevača u kostimima iz Mozartovog vremena. Iako je to samo zabava za turiste kojih je bilo svih rasa i nacionalnosti, bila je to autentična večera iz vremena Mozarta jer i posluženi specijaliteti bili su po recepturi onodobnih kuhara: krem-juha od limuna i cimeta, pečena prsa od kastriranog kopuna sa kremom od kadulje i tartufa, krumpirom i povrćem iz „Pater Priors“ vrta te za kraj - „Mozartova slatka tajna“ poluzaleđeni parfait od meda i šumskih plodova.

Dolina Gastein jednako zanimljiva i kao skijalište i kao ljetovalište

Uvjerili smo se i da iako nije bilo vrijeme skijaške sezone Salzburg treba posjetiti u kombinaciji s Dolinom Gastein, koja obuhvaća naselja Bad Gastein, Bad Hofgastein, Dorfgastein te Sport Gastein. Inače Bad Hofgastein je ekskluzivni welness i ski centar koji se nalazi u okrugu St. Johann im Pongau, a dio je doline „Gasteiner Tal“, u blizini naselja Bad Gastein te Ski Amade, mreže koja se sastoji od 28 skijališta i gradova, a zajedno čine najveću površinu skijanja u Europi sa 860 kilometara staza za spust i 278 modernih ski liftova. U Bad Hofgastein smjestili smo se u hotel Kärnten u Bad Hofgasteinu s profinjeno uređenim interijerom, ponudom dobre hrane te spa i wellness užitaka.

Gondolom smo potom krenuli na vrha Stubnerkogel-a, skijališta na 2000 metara gdje su atrakcije okrugli vidikovac nad ponorom i viseći most koji premošćuje provaliju. Domaćini su nas drugi dan kočijama povezli i u Kotschaftal s alpskim restoranom Prossau odakle smo se nakon ručka za oko tričetvrt sata laganoga hoda, na putu duž kojeg je tišinu velebne prirode narušavao samo buk gorskog potoka, vratili u dolinu. Bilo je to u vrijeme ljetnog solsticija, pa su na planinama uzduž Bad Hofgasteina, Bad Gasteina i Dorf Gasteina u skladu s tradicijom proslave najduljeg dana u godini, dugo u noć gorjeli krjesovi. Prizor je bio nevjerojatan, kao i moja ranojutarnja šetnja, gradićem Bad Hofgastein prepunim prekrasnih hotela, termalnih kupališta, svratišta, gdje je kišno jutro remetio samo divlji žubor potoka uz glavni trg s crkvicom, kojega pune bujice moćnih slapova s planina. Ljepota je to koja mami da se vratite ponovno da tu u svježini jedva obuzdane prirode uživate u divotnoj planinskoj svježini koja nadahnjuje i dušu puni nekim drugačijim uspomenama. Vrhunac doživljaja i relaksacije bio je posjet malom seoskom gospodarstvu Almoseralm u Dorfgasteinu te uživanje u pogledu na slap u Badgasteinu čime je naše putovanje privedeno kraju..

O životu u Salzburgu

Salzburg danas živi pretežito od turizma, pa se i u dolini Bad Gasteina zbog atraktivnosti ponude ljetni i zimski turizam izjednačio. Turizam je najvažnija grana iako ima i poznatu tvornicu velikih dizalica za brodogradilišta Palfinger, koji ima svoj pogon i u Hrvatskoj, tvornicu drvenih parketa, tvornicu papira. Salzburg je zahvaljujući svom najdičnijem sinu svjetskih pozornica i grad umjetnosti, ali i grad obrazovanja jer u njemu samo glazbu studira nekoliko tisuća studenata iz cijeloga svijeta. Ima i jaku teologiju, filozofiju, povijest umjetnosti i jezike. Hrvata ima na glazbenim i plesnim smjerovima, ali najviše je studenata i iz Njemačke. Salzburg je prostrani, zeleni grad, ugodan za život ali i "najmokriji" grad u Austriji. U Salzburgu je 185 dana kišnih ili snježnih padalina, ali je zato voda za piće vrhunske kvalitete i ne treba je klorirati. Grad je to u kojemu nikad nije dosadno, umjetnosti i glazbe ima na svakom koraku i zbog mnoštva studenta koji često muziciraju na ulicama, a uz to Salzburg ima i poslijepodnevne koncerte za turiste, tako da i oni koji dođu na jedan ili pola dana ponesu sa sobom nešto od ugođaja tog najljepšeg grada glazbe. Puna sezona je zapravo cijele godine, ali najljepše je uz Advent i ljeti, od sredine srpnja do kraja kolovoza kada se održavaju Salzburger Festspile, na kojima se svake godine daju najmanje dvije Mozartove opere, a operne dive kao što su Cecilia Bartoli, Ana Netrebko i drugi veliki umjetnici neizostavni su gosti.

Hangar 7 – izložba povijesnih letjelica, Red Bullovih bolida ali i mjesto sjajne internacionalne kulinarike

Posebno oduševljenje za muške posjetitelje posjet je Hangaru-7, multifunkcionalnom prostoru s izložbom "The Flying Bulls" legendarnih povijesnih zrakoplova (Alpha jet, B-25 J Mitchelle, Sukhoi SU-29, Cesna CE 208 amfibija karavan, Douglas DC-6B...Boieng PT-17 Stearman...), helikoptera, pravih umjetničkih djela među motociklima te bolida tima Red Bull s brojnih utrka Formule 1, a sve su to zbirke vlasnika kompanije Red Bull, Dietricha Mateschitza. Ona osim što je zaljubljenik i u vrhunsku kulinariku i dobra vina, visoko cijeni i hortikulturu, pa se u Hangaru uz metalne ljubimce mogu vidjeti danas već pravi gorostasi raznog egzotičnog drveća. Iz Hangara 7 emitira se posebni TV show Servus TV (Sport und Talk aus dem Hangar-7) s najvećim zvijezdama današnjice. Futuristička staklena zgrada Hangara-7 nalazi se odmah do salcburške zračne luke pa za vrijeme objeda u restoranu Ikarus, jednom od najboljih u Austriji možete promatrati ne samo pompoznu zbirku zrakoplova, helikoptera, bolida...već i događanja u luci. Restoran Ikarus popularan je zbog ideje o 12 svjetskih chefova koji tu gostuju na godišnjoj razini i koji se mjesečno smjenjuju za kuhačom restorana što mu daje poseban internacionalni štih, a gostima uzbuđenje i užitak u uvijek novim specijalitetima ovisno o zemlji iz koje kuhar dolazi.

U muzeju Dom Quartier

Za ljubitelje muzeja atrakcija je katedralni kompleks Dom Quartier, sa svojih 15 tisuća metara četvornih te oko dvije tisuće eksponata koji oslikavaju život Salzburga od vremena prinčeva biskupa pa sve do baroka. Oduševit će vas umjetničkim zbirkama i eksponatima neprocjenjive vrijednosti uključujući i crkvena i profana blaga, slike najpoznatijih europskih slikara iz razdoblja od 16. do 19. stoljeća, a razgled ćete završiti pogledom iz ptičje perspektive na unutrašnjost salcburške katedrale.

Foto: www.soundofsalzburg.info

Prijavite se na naš Newsletter