HEP

Ravnatelji škola iz Varaždinske županije na edukaciji o upravljanju financijama

Ravnatelji škola iz Varaždinske županije na edukaciji o upravljanju financijama

Typography

„Upravljanje financijama“ naziv je novog ciklusa edukacija koje Varaždinska županija u suradnji s Fakultetom organizacije i informatike Varaždin organizira za ravnatelje škola, čiji je osnivač.

Prvo predavanje održano je 14. ožujka, kad je izv. prof. dr. sc. Ksenija Vuković govorila o prijedlozima i preporukama za promicanje financijske pismenosti nastavnika i učenika. Riječ je o petom ciklusu predavanja, a izvode ih predavači s FOI-a koji su ujedno članovi Laboratorija za poduzetništvo.

Nakon edukacija o e-učenju, upravljanju projektima, javnoj nabavi te strategijskom menadžmentu u školama, ovaj put su predavanja posvećena upravljanju financijama.

- Izuzetno mi je drago što nastavljamo s edukacijama, koje su se dosad su pokazale kao vrlo učinkovite i, što je najvažnije, primjenjive u praksi. Ravnatelji dolaze iz stručnog sektora obrazovanja, a potrebna su im znanja i vještine s kojima se nisu susretali tijekom formalnog obrazovanja. Fokus je ovoga puta na upravljanju financijama, što je iznimno važno pri vođenju ustanove. No, jednako je važno znanja o financijskoj pismenosti prenijeti nastavnicima te učenicima. Istraživanje HNB-a i Hanfe iz 2016. pokazalo je da mlađi od 19 godina u Hrvatskoj imaju najnižu financijsku pismenost, pa je naša dužnost skretati pozornost na tu temu – rekao je zamjenik župana Tomislav Paljak.

Istaknuo je da su predavači izvrsni te zahvalio FOI-u i dekanu prof. dr. sc. Nevenu Vrčeku na suradnji. Pozdrave je uputio i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

- Ovaj ciklus predavanja je dio kontinuiranog procesa edukacije ravnatelja, a provodimo ga u suradnji sa Županijom koja aktivno brine za napredak školskog sustava. Edukacije su jako bitne kao dio cjeloživotnog obrazovanja te naši ravnatelji postepeno grade svoje kapacitete, a time i kapacitete svojih škola – rekao je dekan FOI-a prof. dr. sc. Neven Vrček.

U sklopu edukacije o upravljanju financijama bit će održano ukupno šest predavanja u trajanju od 30 sati. Do kraja ožujka će o mogućnostima štednje te važnosti financijskog planiranja govoriti doc. dr. sc. Kristina Detelj, a o financijskoj pismenosti i obrazovanju u RH izv. prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa.

Slijedi predavanje Ivane Đunđek Kokotec, mag. oec., o investicijskim fondovima i štednji te upravljanju osobnim financijama kao preduvjetu za uspješno profesionalno vođenje institucije, a potom će Marijana Bubanić, mag. oec., govoriti o važnosti porezne pismenosti i poreznim propisima.

Ovaj ciklus edukcija završit će predavanjem doc. dr. sc. Irena Kedmenec o kolektivnom prikupljanju novca i njegovom usmjeravanju na financiranje školskih projekata.

Prijavite se na naš Newsletter