HEP

8. Međunarodni studentski simpozij

8. Međunarodni studentski simpozij

Typography

Što već 8. godinu za redom privlači američke znanstvenike i studente u Varaždin? 8. po redu međunarodni studentski simpozij o interkulturalnom učenju koji se od 15. do 21. lipnja održava na Fakultetu organizacije i informatike.

Radi se o tradicionalnom okupljanju studenata i nastavnika iz Varaždina, Chicaga, Orlanda, Pittsburgha i Columbie.

Okupljanje nastavnika i studenata u Varaždinu i u Americi ima za cilj poticati studente na istraživački rad u međunarodnim timovima te razvijati njihove socijalne i profesionalne kompetencije. Kroz druženje i iskustveno učenje, studenti upoznaju kulturu i sustav obrazovanja u SAD-u i u Hrvatskoj, traže poveznice s gospodarstvom i nalaze načine za suradnju s lokalnom zajednicom. Upoznaju se s povijesnom i prirodnom baštinom Hrvatske pod zaštitom UNESCO-a. Gosti iz SAD-a će svoje dojmove će po povratku u Ameriku podijeliti s kolegama. U tome će im pomoći i studenti FOI-ja, koji na jesen putuju u Ameriku.

Broj partnerskih Sveučilišta se iz godine u godinu povećava. Uz domaćina, Fakultet organizacije i informatike Varaždin, ovogodišnji partneri su studenti i nastavnici s pet prestižnih Sveučilišta iz SAD-a: DePaul University Chicago, IL, USA, University of Illinois at Chicago, IL, USA, Carlow University, PA, USA, University of South Carolina, Columbia, SC, University of Central Florida, Orlando, FL. Iz Amerike dolazi 15 gostiju pozvanih predavača i studenta.

U organizaciji događanja sudjeluje prodekanica za međunarodnu suradnju izv. prof. dr. sc Nina Begičević Ređep i Ured za međunarodnu suradnju kojeg vodi Izabela Oletić Tušek, univ. spec. pol. Voditeljica projekta je izv. prof. dr. sc. Violeta Vidaček Hainš. Bez vrijednih volontera Centra za volontiranje i humanitarni rad i Studentskog zbora, ovakav međunarodni događaj bilo bilo teško organizirati.

Suradnja je započela slučajno i na osnovu zanimljivog spleta okolnosti. Tako su se na jednoj prezentaciji djelatnice Fakulteta organizacije i informatike na konferenciji u San Antoniu u Texasu, na posljednjem slajdu uz ono uobičajeno „Hvala Vam na pozornosti“, našle i fotografije Plitvičkih jezera, Varaždina, Dubrovnika …. Prišla je tadašnja prodekanica jednog od Fakulteta Sveučilišta Centralna Florida i zamolila vizit kartu. Napomenula je kako je prije 20-tak godina bila sa suprugom u Hrvatskoj i kako bi voljela da njeni studenti upoznaju ljepote naše zemlje. Nakon nekoliko razgovora putem Skypeaa, iste godine je u Varaždin je došla prva grupa od šestero studenata iz Orlanda. Od tada do danas, simpozij je pratio veliki broj američkih i hrvatskih studenta, a želja nam je da ga idućih godina proširimo na još veći broj institucija. Nije slučajno što na naslovnici McNair programa studentske razmjene Sveučilišta Centralna Florida i dan danas stoji fotografija Stančićevog trga s Galerijom starih i novih majstora, sat s lokalnim vremenom u Varaždinu i geografska karta Hrvatske.

Simpozij uključuje znanstvene, kulturne i volonterske sadržaje. Poseban naglasak je stavljen na uključivanje studenta iz slabije zastupljenih skupina, kao što su pripadnici nacionalnih manjina, studenti slabijeg socio ekonomskog statusa i sl. Teme stručnih radova su vezane uz integraciju studenata s invaliditetom i podizanje svijesti o mogućnosti pomoći lokalnoj zajednici putem volonterskih aktivnosti studenata. Sve ove aktivnosti moguće su uz uporabu informacijske i komunikacijske tehnologije te će se dio projekta odnositi na ovu domenu. Simpozij sadrži i brojne posjete obrazovnim institucijama, gospodarskim subjektima kulturnim i sportskim organizacijama, kao i institucijama lokalne i regionalne samouprave. Volonterski sadržaji obuhvaćaju rad na projektima Socijalne samoposluge i Knit a Square za djecu Afrike.

Učenje o različitosti i uvažavanje drugih kultura je jedna od niti vodilja ovogodišnjeg simpozija. Brojne aktivnosti, radionice i predavanja omogućavaju studentima i nastavnicima učenje i razmjeni iskustava koje ne poznaje dobne, rasne, kulturne i nacionalne granice.

Informacije o dosadašnjim studentskim simpozijima u suradnji sa Sveučilištima iz SAD-a se nalaze na mrežnim stranicama:

Mrežnim stranicama Sveučilišta University of Central Florida u Orlandu, koje sadrže blogove studenta
(http://mcnair.ucf.edu/news/details.php/)

FOI mrežnim stranicama gdje su blogovi studenata na engleskom i hrvatskom jeziku
(https://www.foi.unizg.hr/hr/mobilnost/iskustva-studenata/foi-amerika2015
https://www.foi.unizg.hr/hr/mobilnost/iskustva-studenata/americki-studenti2014)

Mrežnim stranicama Sveučilišta DP Chicago
(http://www.depaulnewsline.com/vision-2018/underrepresented-students-study-present-internationally)

Prijavite se na naš Newsletter