HEP

Interliber - Alfa predstavila informatičku platformu za "Učionicu 21. stoljeća"

Pametna učionica otvorena u O.Š. Nikole Tesle u Vinkovcima

Typography

Izdavačka kuća Alfa predstavila je u subotu u Zagrebu u sklopu sajma knjiga Interliber informatičku platformu 'mozaLearn', jedno od najambicioznijih komercijalnih digitalnih rješenja u svijetu, čime je postala prvi izdavač u Hrvatskoj koji će objavljivati i izdavati digitalne udžbenike i obrazovne sadržaje namijenjene "Učionici 21. stoljeća".

Platforma je softversko rješenje razvojne tvrtke Mozaik Education, a kako funkcionira i na koji način pridonosi obrazovnom procesu uvodno je na Alfinu interliberskom štandu u Paviljonu 5 govorio direktor toga nakladnika Miro Petric.

"U Hrvatskoj u zadnjih nekoliko godina, i od službenih i neslužbenih krugova i medijskih informacija, puno se govori o novim tehnologijama, o digitalnim udžbenicima, o modernoj nastavi. U tom pravcu pokušao je nešto napraviti CARNet koristeći europske fondove, te su uspjeli nešto više od stotinu škola opremiti s nešto suvremene tehnologije za izvođenje nastave. Međutim, te pametne ploče, računala i tableti koje su podijelili, nažalost, su mimo funkcije, jer nema nikakvih sadržaja, nema nikakvih platformi za prijenos i interakciju, to je kao da gradite kuću od krova", rekao je Petric.

"Platforma koju Alfa nudi jedinstvena je platforma s mnoštvom programskih alata i svih sadržaja po današnjem našem nastavnom planu i programu. Mi na postojeći program i udžbenike naslanjamo vizualizaciju i interakciju, širinu i dubinu uporabe sadržaja koje smo sami kreirali, ali i onih koji su u oblaku", dodao je.

"Pomoću tih alata, sve je u jednoj interakciji, od nas, preko našeg servera, do učionice, učitelja, učenika i roditelja, svi mogu biti u interakciji i sudjelovati u kreiranju, ispravljanju i nadopunjavaju sadržaja. To je jedna posebna 'učionica za 21. stoljeće' koja se može mjeriti s najmodernijim učionicama zapadnog razvijenog svijeta", poručio je Petric.

Platforma je već zaživjela u više od 20 europskih i zemalja svijeta, među kojima su i Njemačka i Austrija. Neke ju koriste djelomično kao demo verzije edukacije, a neke, poput Kuvajta, su državnim dekretom potpuno prešle na tu platformu.

Do znanja kroz vizualizaciju, simulaciju i interakciju - riječ je o platformi 'mozaLearn', sa softverom 'mozaBook' kao temeljnim proizvodom, koja ima sve digitalne obrazovne sadržaje i alate za nastavu, a koja će hrvatskim učenicima po prvi puta pružiti mogućnost da u sklopu redovnoga školskoga obrazovanja steknu znanja i vještine na način koji do sada nisu imali priliku – vizualizacijom, simulacijom i interakcijom, tri elementa koja čine razliku između tiskanog i digitalnog medija, rekao je urednik za digitalne sadržaje u Alfi Vilim Plužarić.

Učitelji će istodobno dobiti na raspolaganje alate koji će im pomoći da svoje umijeće i znanja jednostavnije i dojmljivije prenesu i pojasne.

"Alfa time probija led, prva uvodi taj softver na hrvatsko tržište. To je mukotrpan posao, ali dugoročno važna i velika stvar za obrazovanje", ocijenio je Plužarić.

Koliko je platformu jednostavno koristiti predstavili su na Interliberu informatičari tvrtke Rimac automobili, koji su održali predavanje uz prikaz 3D modela Rimčeva automobila.

Izvršna urednica Alfe za hrvatski jezik Ivana Tolj istaknula je kako je riječ o u potpunosti digitalnim udžbenicima koji se sastoje od baze kojoj je temelj tiskani udžbenik, i nadogradnje u obliku slojeva s digitalnim sadržajima.

Uz pomoć 'mozaLearna' učitelj može zorno djeci predočiti procese poput mehanizma strojeva, unutrašnjosti računala ili ljudskog tijela, prirodne procese.

"Učitelj u nastavi, kad ima neki tehnički zadatak za djecu ili im treba objasniti kako funkcionira automobil na električni pogon, može uzeti primjer automobila Tesla ili Rimac, i pokazati im na jednostavan način kako to sve skupa izgleda - kotače, motore, bateriju, na koji se način auto kreće", pojasnila je Tolj.

"Na isti se način može pogledati bilo koji dio ljudskog tijela, uho, mozak, pa razvoj neke životinje, životni ciklus biljaka, od vulkana i drugih prirodnih pojava", dodala je.

Platforma povezuje sve u njoj dostupne sadržaje pa će 3D prikaz Rimac automobila moći vidjeti svi korisnici u svim zemljama, jednako kao što će i hrvatski učenici moći pregledavati njihove sadržaje.

Spremna je za uvođenje u škole, a kako bi već od sljedeće školske godine ponudila učenicima istinski relevantnu, informatiziranu i digitaliziranu "Učionicu 21. stoljeća", Alfa će u idućem odabiru svojih udžbenika školama nuditi varijantu elektroničkih udžbenika koji će imati sve te dodatke.

Svi sadržaji koji nisu na hrvatskom bit će prevedeni, dosad je Alfin tim preveo golemu količinu od oko pet milijuna znakova, a još toliko mora biti prevedeno na vrijeme za početak iduće školske godine.

Prijavite se na naš Newsletter