HEP

Međunarodni studij Gastronomije otvoren u Zagrebu

Alen i Milivoj Jerkunica i Gari Cappelli

Typography

I Zagreb dobiva studijski program, lani pokrenut u Splitu. Riječ je o prvom međunarodnom studiju Gastronomije u Hrvatskoj.

Na svečanosti otvorenja bio je i ministar turizma RH Gari Cappelli koji je istaknuo stalni rast hrvatskog turizma, te približavanje povijesnoj brojci od 100 milijuna noćenja. Potaknuo je okupljene mladih ljudi da inovativnošću i kreativnošću ostvare daljnje pozitivne pomake koji će za njih značiti poslovne pobjede, a za hrvatski turizam dodatno povećanje konkurentnosti.

Dogradonačelnica Grada Zagreba Olivera Majić je istaknula da je otvaranje međunarodnog studija primjer kako i zašto uvijek ići naprijed, uvijek biti još bolji, još inovativniji.

Na okruglom stolu na temu "Važnost visokoškolskog obrazovanja za ugostiteljska zanimanja i hrvatsku gastronomiju“ sudjelovali su državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina, magistar gastronomije Denis Galić, Aspirin nastavnik i osnivač tvrtke HGE Consilio, direktorica Udruge ugostiteljstva i turizma pri HUP Natali Komen Bujas te predsjednik JRE udruženja Hrvatska Teo Fernetić.

Na svečanom otvaranju održan je cooking show. Njemački chef Michael Noss, uz chefa Damira Modrušana iz restorana Zigante, Ana Grgić iz Esplanade i Antun Nišević uz Aspirine studente pripremili su vrhunsku hranu. Nastupila je i slastičarka Marija Gudelj , sommelieri Mario Meštrović i Ivan Jug , barmen Marin Nekić i barista Tomislav Stančić.

Podršku studiju svojom prisutnošću dali su i poznati chefovi Priska Thuring, Branko Ognjenović, Goran Kočiš, Filip Horvat, Jeffrey Vella, Tomislav Đukić.
Prvi međunarodni studij Gastronomije priprema studente za otvaranje i vođenje restorana.Mentori predavači su Andrej Barbieri, Danijel Đekić, Nikola Eterović, Vincenzo Guarino (trostruki nositelj Michelin zvjezdice), Dino Galvagno, Ivan Pažanin, Denis Zembo, i Hrvoje Zirojević.

Studenti mogu jedan semestar odraditi u Splitu, a posebna su značajka studija brojne stručne radionice, izleti i putovanja. Svake je godine osigurana praksa u vrhunskim restoranima i hotelima, a u trećoj se godini čitav ljetni semestar provodi na praksi.

U najsuvremenijem kuhinjskom praktikumu studenti rade na potpuno opremljenim zasebnim radnim jedinicama, a predavača prate i putem računalnog zaslona.
Predsjednik upravnog vijeća Visoke škole Aspira Alen Jerkunica istaknuo je da na tržištu postoji velika potreba za educiranim kadrom u gastronomiji.

 

Prijavite se na naš Newsletter