HEP

Deveti GavranFest u Njemačkoj

Deveti GavranFest u Njemačkoj

Typography

Pet kazališnih predstava hrvatskoga književnika i dramatičara Mire Gavrana u tri dana će biti izvedeno na 9. GavranFestu u Augsburgu, a prva je na rasporedu izvedba komedije „Lutka“ Sensemble Theatra iz Augsburga, Njemačke, koja će se održati 1. veljače, nakon koje slijede izvedbe Theatra und so fort iz Minhena, Teatra Gavran iz Zagreba i Theater Center Forum iz Beča.

Međunarodni kazališni festival „9. GavranFest“ na kome se izvode isključivo kazališni tekstovi hrvatskog književnika Mire Gavrana održati će se 1., 2. i 3. veljače 2019. u Sensemble Theatreu u Augsburgu u Njemačkoj. Selektori i producenti festivala Anne Schuester i Sebastian Seidel pozvali su pet predstava iz Austrije, Hrvatske i Njemačke, te organizirali dva okrugla stola na kojima će o Gavranovom radu govoriti redatelji, glumci, teatrolozi i prevoditelji.

„Jako sam sretan što će se „9. GavranFest“ održati i u Njemačkoj , u lijepom gradu Augsburgu koji sam posjetio jednom , prije trinaest godina, kada mi je Sensemble Theater izveo premijeru moje ozbiljne drame “Kako ubiti predsjednika”. Protekle dvije godine taj teatar s puno uspjeha kod kritike i publike izvodi moju komediju “Lutka”, pa mi je drago da su se odlučili organizirati ovaj festival“ rekao je tim povodom Miro Gavran.

„GavranFest“ su 2003. godine pokrenuli Slovaci u gradu Trnavi u Kazalištu "Jana Palarika" gdje je imao četiri izdanja, potom se 2013. održao u Krakovu u Poljskoj u Teatru Ludowy, a od 2016. godine se održava u Pragu u Češkoj.

„GavranFest“ je pridonio popularizaciji moga kazališnog rada u Slovačkoj, Poljskoj i Češkoj, gdje se do sada odvijao, pa mi je drago da je došla na red i Njemačka, zemlja u kojoj se teatru pridaje velika pozornost“ dodao je Gavran.

Dan nakon svečanog otvaranja i izvedbe komedije „Lutka“, u subotu, 2. veljače na rasporedu je monodrama "Poncije Pilat" u izvedbi Theater und so fort iz Minhena koja je nastala prema istoimenom romanu Mire Gavran i komedija "Sladoled", u izvedbi Teatra Gavran iz Zagreba.

Zadnji dan „9.GavranFesta“, 03.veljače na rasporedu su Gavranove komedije "Pivo", u izvedbi Sensemble Theatera iz Augsburga i "Zabranjeno smijanje" u izvedbi Theater Center Foruma iz Beča.

Miro Gavran je do sada imao sedam premijera u njemačkim kazalištima, te su mu objavljene dvije knjige drama na njemačkom jeziku u izdanju University of Bamberg Press U Bambergu , a svojedobno su čak tri njegove drame bile uvrštene u hrestomatiju najboljih svjetskih drama u izdanju izdavačke kuće Anton Hiersemann iz Stuttgarta, a riječ je o dramama "Kreontova Antigona", "Ljubavi Georgea Washingtona" i "Noć bogova". Na njemačkom jeziku su objavljeni i Gavranovi romani „Zaboravljeni sin“, „Judita“, „Poncije Pilat“ i „Krstitelj“.

Održavanje ovog festivala u Njemačkoj, bit će bez sumnje poticaj njemačkim teatrima da u budućnosti još više pozornosti posvete tekstovima hrvatskog književnika.

Prijavite se na naš Newsletter