HEP

52. zagrebački salon najavljuje Zs Laboratorij uz zvučna imena hrvatske modne scene

By Milena Rogulj

Typography

U sklopu programa aktualnog 52. zagrebačkog salona, u četvrtak 19. listopada i petak, 20. listopada održan je iščekivani ZS LABORATORIJ, s dvije iznimno zanimljive programske večeri u dvorani Akademije dramske umjetnosti F22 u Frankopanskoj.

Prva večer ZS laboratorija bila je posvećena plesnoj produkciji, dok su tijekom druge večeri svoju kreativnu energiju udružila poznata imena hrvatske modne scene - Milena Rogulj, I-GLE, Galaš i Trešcec, Renata Svetić, Jadranka Hlupić Dujmušić i Petra Krpan i Chaims.

U organizaciji ULUPUH-a, ova ugledna nacionalna izložba suvremenog stvaralaštva na polju vizualnih umjetnosti, dizajna i arhitekture, otvorila je svoja vrata 5. listopada, propitkujući središnju temu '(Ne)primjenjivost primijenjene umjetnosti' koju je za ovogodišnji Salon odabrao kustos Nikola Albaneže, a uz odličan dosadašnji odaziv na izložbe u Muzeju Mimara, Školi primijenjene umjetnosti i dizajna - Izložbeni salon Izidor Kršnjavi i Galeriji ULUPUH-a, upravo se predstojeća događanja, objedinjena pod nazivom ZS LABORATORIJ, željno iščekuju.

„ZS LABORATORIJ se odvijao u dvije cjeline, u dvije večeri. Prva večer je bila posvećena plesnoj produkciji, odnosno prikazana je predstava NACRTI čije autorstvo supotpisuje pet mladih autora. Umjetnica Antonija Dorbić, osim diplome na preddiplomskom Studiju suvremenog plesa na Akademiji dramskih umjetnosti, diplomirala je i kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti i pravi je predstavnik suvremenih umjetnika koji stvaraju u više medija. Druga je večer bila posvećena modi i modnom performansu.

Radilo se o šest zasebnih modnih cjelina čiji su autori studenti ili etablirani modni dizajneri, bivši studenti Zavoda za dizajn tekstila i odjeće nekadašnje Više tekstilne škole, odnosno današnjeg Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu“, istaknula je Ivana Bakal, ravnateljica 52. zagrebačkog salona. Prvu večer i drugu večer - koja je koncentrirana na modna događanja, revije i performanse - povezuje režija studentice Akademije dramske umjetnosti Arije Rizvić.

„Druga večer je bila prava poslastica modne scene. Imena govore više od riječi: Milena Rogulj, I-GLE, Galaš i Treščec, Renata Svetić, Jadranka Hlupić Dujmušić i Petra Krpan, Chaims... Uz mnoštvo suradnika u produkciji i iza scene, odjeću su kao modeli prikazali studenti TTF-a te plesačice suvremenog plesa pod vodstvom Jasne Tarbuk“, zaključila je Bakal. Valja naglasiti da je te večeri Milena Rogulj predstavila svoju kolekciju Layers, kojom tematizira žensku slojevitost, o čemu je sama dizajnerica rekla: „Žene su slojevita bića; i snažne i krhke (nježne), težeći emancipaciji zatomile su svoju senzualnost.

Ovom kolekcijom željela sam ženama vratiti senzualnost, a da pri tome ostanu snažne; za mene sve to zajedno predstavlja Ženu“, tumači poznata dizajnerica s kućnom adresom na Kanarskim otocima.

Uz Milenu Rogulj, predstavili su se i Chaims - novi hrvatski modni brend osnovan tek 2016. godine, iza kojeg se kriju dizajnerice Andrea Kurtić i Lora Holjevac. Kolekcija „Subconsciousness“ koju predstavljaju u sklopu ZS LABORATORIJA, inspirirana je utjecajem emocija na ljudski um. „Svijest je dio uma koji razmišlja i donosi odluke, dok je podsvijest ono dijete u nama koje, kada zatvorite oči, vidite kao malo povodljivo biće koje sve shvaća ozbiljno.

Kolekcija je načinjena je od prirodnih materijala poput pamuka, prešane vune, filca i jeansa, a neki od tekstila naknadno su bojani, prošivani ukrasnim elementima ili oblikovani mekom žicom kako bi se mogli formirati na tijelu u željeni oblik“, ističu Chaimsice.

Studio I-GLE, predstavio se revijom OM TAT SAT! a poznati dizajnerski dvojac Martina Vrdoljak Ranilović i Nataša Mihaljčišin već je domaćoj javnosti na prvu prepoznatljiv kroz svoje neprestano eksperimentiranje u istraživanju novih dizajnersko-tehničkih rješenja.
Poznata modna dizajnerica i samostalna umjetnica Renata Svetić predstavila se publici svojom revijom „Strast, san, svemir, sve(ništa)“, a na 52. zagrebačkom salonu već sudjeluje sa skulpturom „Prajãti“, a riječ je o eteričnoj skulpturi kreiranoj od drvenih traka.

Skulptura u sinergiji s videom i fotografijom čini "triniti" (triptih), pri čemu video potpisuju Renata Svetić i Nikola Šiško, a fotografiju Vanja Šolin.
O samoj reviji u kojoj su posjetitelji druge večeri ZS LABORATORIJA mogli uživati, Renata Svetić kaže: „Strast, san, svemir, sve(ništa) je prikaz crvene, bež, plave i crne boje medijem odjevnog dizajna. Te četiri boje su četiri višefunkcionalne odjevne kreacije. Strast-crvena, ponekad je i pokretač, impuls akcije i djela. San može biti svake boje. Svemir našim okom viđen je plavom bojom. Ponekad kada zatvorimo oko sve je crno, isto kao i ništa. Kad se impuls pokrene u crnoj, u svemu ili ničemu rađaju se sve ostale boje.“

Konačno, dizajneri Igor Galaš i Mario Treščec u sklopu svoje revije predstavili su novu modnu kolekciju i kolekciju modnih dodataka proizašlih iz radova prijavljenih na samu temu 52. zagrebačkog salona. Samo pitanje i poticaj istraživanja proizašao je iz onoga što je naša životna i primarna djelatnost iza koje ostaje neiskorišteni dio materije koji postaje neprimjenjiv: kosa nakon šišanja, otpadni restlovi materijala nakon krojenja... Poveznica je frizura - inače glavno obilježe rada Maria Treščeca - kao skulpturalno, avangardno, frizerski moment te je on na perike tj. oglavlja osmislio različite teksture i vizualne identitete kao modne dodatke. Igor Galaš je pak od otpadnih restlova materijala tehnikom pletenja, koja je njegova prva disciplina, ispleo modne skulpturalne objekte odjevnih nosivih modela odjeće i modnih dodataka.

Posebnu atrakciju druge večeri ZS LABORATORIJA  činio je i modni performans Jadranke Hlepić Dujmušić i Petre Krpan. Modni performans i sinergija dviju poznatih umjetnica nastavak je prijašnjih zajedničkih konceptualnih radova u kojima se autorice Petra Krpan i Jadranka Hlupić Dujmušić bave istraživanjem odnosa mode i tijela, tjelesnim transformacijama unutar suvremene mode i dehumanizacijom tijela. Koreografiju za performans napravila je prof. Jasna Tarbuk, a izvele su ga plesačice suvremenog plesa.

 

 

Prijavite se na naš Newsletter