HEP

Povijest Europe kroz pjesmu Eurovizije

Povijest Europe kroz pjesmu Eurovizije

Typography

Autor hrvatskog porijekla, dr. Dean Vuletić, napisao knjigu koja povijest Europe prvi put promatra kroz vizuru natjecanja za pjesmu Eurovizije.

Poslijeratna Europa i natjecanje za pjesmu Eurovizije, u originalu Postwar Europe and the Eurovision Song Contest, naslov je knjige dr. Deana Vuletića, australsko-hrvatskog povjesničara. Riječ je o prvoj knjizi koja se bavi tematikom povijesti ovog najpoznatijega glazbenog događaja u Europi, a izdala ju je ugledna kuća Bloomsbury Publishing, popularna po Harryju Potteru. Za dizajn omota zaslužna je bečka komunikacijska agencija za startupe, Startaparat, pod vodstvom također hrvatskih stručnjaka, partnera hrvatskih Bruketa&Žinić&Grey.

Knjiga je proizvod projekta kojeg je dr. Vuletić vodio s Marie Skłodowska-Curie Actions, najprestižnijom istraživačkom stipendijom Europske unije. Autor u knjizi opisuje kako je natjecanje za pjesmu Eurovizije postalo isprepleteno s poviješću poslijeratne Europe iz političke perspektive. Knjiga se kroz vizuru Eurovizije dotiče tema od Hladnoga rata, liberalne demokracije i komunizma do nacionalizma, europskih integracija, ekonomskog napretka i ljudskih prava, pa i načina na koji su države koristile Euroviziju kako bi oblikovale svoj identitet u europskome kontekstu.

“Odlučio sam napisati ovu knjigu jer cjelovita povijest Eurovizije nije bila znanstveno istražena, iako je to jedno od najznačajnijih popularnih kulturnih događaja na svijetu, kao i jedna od najdugovječnijih i najpopularnijih televizijskih emisija. Eurovizija se uvijek koristila u političke svrhe, od diktatora do drag queenova, kao što pišem u prvoj rečenici knjige. Uz to je Eurovizija postala i najveći glasački izbor u Europi”, kaže dr. Vuletić.

Knjiga Povijest Europe kroz pjesmu Eurovizije Dean Vuletic

U recenziji londonskoga Times Higher Education, knjiga je opisana kao “uzorna” studija o međunarodnim odnosima. Također ju je komentirala i prof. Jessica Gienow-Hecht, pročelnica Odsjeka za povijest pri Freie Universität Berlin, rekavši: "Ovo je sjajan dodatak literaturi o glazbi i međunarodnim odnosima... Obvezna lektira za studente muzikologije, međunarodnih odnosa i povijesti, a doista i svakoga tko pokušava shvatiti zbunjujuću atraktivnost ove najveće europske glazbene emisije”. Knjiga je za sada dostupna samo na engleskome jeziku, a može se nabaviti putem Bloomsburya i Amazona.

Dr. Vuletić specijalizirao se za povijest suvremene Europe i teme kao što su Hladni rat, kulturna diplomacija i popularna glazba. Kao vodeći svjetski poznavatelj povijesti glazbenoga natjecanja Eurovizija, njegovi komentari na natjecanje redovito su citirani u svjetskim medijima, a pojavio se i u nekoliko dokumentarnih filmova. Doktorirao je povijest na Sveučilištu Columbia, magistrirao na Sveučilištu Yale, diplomirao na Australian National University, a trenutno radi na Sveučilištu u Beču.

Više:

https://deanvuletic.com/

Prijavite se na naš Newsletter