HEP

Pobuna seljaka u Hrvatskom zagorju

11. manifestacija Seljačka buna – Bitka kod Stubice

Typography

11. manifestacija Seljačka buna – Bitka kod Stubice koja je najavljena na konferenciji za novinare na Trgu bana Jelačića, održati će se 9. veljače na novoj lokaciji kod dvorca Stubički Golubovec u Donjoj Stubici.

Na konferenciji župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar među ostalim je rekao da je Seljačka buna – bitka kod Stubice značajna za turizam Krapinsko-zagorske županije te podsjetio kako je "Zagorje – bajka na dlanu" proglašeno najboljm kontinentalnim turističkim odredištem u Hrvatskoj.

Manifestacija Seljačka buna – Bitka kod Stubice počinje 3. veljače "puntanjem kmetov" u Hižakovcu, a završava ispod Gupčeve lipe u Gornjoj Stubici. Središnji dio čitave manfiestacije je velika Bitka kod Stubice, na koju će posjetitelji iz Zagreba moći stići i besplatnom autobusnom linijom ZET-a, koja će prometovati 9. veljače od zagrebačkoga Glavnog kolodvora do Donje Stubice te u suprotnome smjeru. Vozni red je usklađen s rasporedom događanja na manifestaciji pa iz Zagreba autobusi kreću u 10:00, 11:00, 12:00 i 13:00 sati, a iz Stubice u 19:00, 20:00, 21:00, 22:00 i 23:00 sata.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić pozvao je Zagrepčanke i Zagrepčane da posjete stubički kraj i da uživaju u prikazu Velike seljačke bune iz 1573. godine, srednjovjekovnog načina života i običaja. „Veseli me da će, za razliku od 1573. godine, u ovom obilježavanju svi preživjeti i nitko neće biti okrunjen željeznom krunom“ – rekao je gradonačelnik Bandić te dodao da Krapinsko-zagorska županija i Grad Zagreb surađuju na mnogim projektima.

Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić rekao je da će 9. veljače, na Dan bitke kod Stubice kroz Donju Stubicu proći oko 10.000 ljudi, što je dvostruko više od broja njezinih stanovnika.

Seljačku bunu – Bitku kod Stubice najavio je i načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić koji se posebno osvrnuo na Putanje kmetov, čiji će središnji dio biti 3. veljače ispod Gupčeve lipe.

Organizatori manifestacije Seljačka buna – Bitka kod Stubice su Družba vitezova zlatnog kaleža i Turistička zajednica područja Donja Stubica i Gornja Stubica. „Ove ćemo godine imati najveći broj sudionika na samom bojnom polju – više od 250. Imat ćemo 23 udruge iz cijele Hrvatske te udruge iz Mađarske, Slovenije, Slovačke i Italije“ – istaknuo je predsjednik Družbe vitezova zlatnog kaleža Ivan Štefek.

Na konferenciji za novinare govorili su i voditeljica Ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar, direktorica Turističke zajednice područja Donja Stubica i Gornja Stubica Kornelija Vnučec te sam vođa Velike seljačke bune Matija Gubec, odnosno Krešimir Končevski iz Družbe vitezova zlatnog kaleža koji će u Bitci kod Stubice velikog seljačkog vođu utjeloviti treću godinu za redom.

Prijavite se na naš Newsletter