HEP

Udruga Lijepa Naša predstavila knjigu „Balastne vode“.

Typography

Udruga Lijepa Naša predstavila je knjigu „Balastne vode“. Autori su dr.sc. Ante Kutle, predsjednik i utemeljitelj Udruge Lijepa Naša, i dr.sc. Vladivoj Valković, donedavni znanstveni savjetnik na Institutu "Ruđer Bošković".

Izdavač knjige Udruga Lijepa Naša djeluje već 26 godina, projektima i međunarodnim eko-programima za čiju provedbu u Hrvatskoj imaju i licencu Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš - Foundation for Environmental Education (FEE). Stručne i znanstvene projekte Udruga godinama provodi sa suradnim institucijama i pojedincima u Republici Hrvatskoj, a najviše sa Institutom "Ruđer Bošković". Krajnji rezultat svih tih projekata su knjige za koje dr. Kutle drži da su važni državnim tijelima i obrazovnim institucijama u kreiranju ekološke politike i strategije u Republici Hrvatskoj.

- Knjiga Balastne vode jedinstveni je dokument koji je na jednom mjestu objedinio sve aspekte mogućeg negativnog utjecaja balastnih voda na okoliš, ukoliko se nestručno i neodgovorno postupa s balastnim vodama, prvenstveno s balastnim vodama s brodova koji prevoze naftu i plin. Udruga Lijepa Naša ovom knjigom htjela dati bezrezervnu podršku izgradnji LNG-terminala na otoku Krku i energetskom povezivanju Jadrana s Baltikom, naglasio je dr.sc. Ante Kutle.

- Udruga Lijepa Naša uvijek u prvi plan stavlja interese Republike Hrvatske, a LNG terminal i poveznica s Baltikom su na tom tragu, jer je to povezano s više stotina radnih mjesta i dugoročno osigurava Hrvatskoj povoljniju opskrbu naftom i plinom. Najbitniji je prijedlog da se balastne vode iskrcavaju u posebne bazene i podvrgnu ionizirajućem zračenju, kako bi se bez štetnih posljedica, nakon tretmana, mogle ispustiti u more. Tako bi i dio otpadnih voda s otoka Krka mogao biti tretiran u tim bazenima, a da bi mulj kao gnojivo mogao biti razvažan po okolnim maslinicima i vinogradima čime bi bio nadomješten dio humusa koji erozijom biva otplavljen, istaknuo je dr.sc. Ante Kutle.

Nakon dr.sc. Ante Kutle o sadržaju knjige su govorili dr.sc. Jasmina Obhođaš, voditeljica Laboratorija za nuklearne analitičke metode u Institutu "Ruđer Bošković" i dr.sc. Vladivoj Valković, jedan od autora knjige.

Prijavite se na naš Newsletter