fallback

Algebrina Digitalna akademija organizira "Sat kodiranja" s nizom besplatnih radionica za djecu – desetog prosinca u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku

"Sat kodiranja"

Typography

Digitalna akademija, Algebrin program namijenjen učenicima osnovnih škola, uključuje se i ove godine u globalni projekt "Sata kodiranja" besplatnim radionicama za djecu u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, desetog prosinca, u prijepodnevnim satima.

Digitalna akademija provodi se u velikom broju gradova širom Hrvatske te je već svojim osnivanjem prošle godine potaknula velik interes roditelja i djece za stjecanjem digitalnih vještina zahvaljujući posebno napravljenom, originalnom programu na kojemu su radili vrhunski domaći stručnjaci za informatiku i obrazovanje djece. Uključivanjem u "Sat kodiranja", projekt namijenjen djeci od 1. razreda osnovne škole nadalje, Algebra i Digitalna akademija ponovno pružaju priliku još širem krugu djece da kroz igru i zabavu naprave prvi korak u digitalni svijet.

"Sat kodiranja" (Hour of Code) globalni je projekt u kojem svake godine sudjeluju deseci milijuna učenika i studenata (ali i odraslih) u preko 180 zemalja svijeta. Tijekom jednog sata, sudionici se upoznaju s računarstvom, kroz rad s mentorima i predavačima demistificiraju programiranje i kodiranje te svake godine iznova dokazuju da doslovno bilo tko može naučiti osnove kodiranja.

Iza "Sata kodiranja" stoji Code.org, javno dobrotvorno udruženje neprofitnih ustanova čiji je cilj širenje informatike i njezina dostupnost u što većem broju škola, kao i povećano sudjelovanje djevojaka i žena te manje zastupljenih učenika, poput pripadnika manjina, u ovim procesima. Ovu koaliciju neprofitnih udruga podržavaju i tvrtke poput Microsofta, Applea, Amazona i brojnih drugih. Brojne neprofitne organizacije, udruge, tvrtke i pojedinci pridružuju se također svake godine početkom prosinca globalnom "Satu kodiranja", organizirajući besplatna događanja u svojoj zajednici. Prošlogodišnji je "Sat kodiranja" u organizaciji Algebrine Digitalne akademije predstavljao najveći pojedinačni "Sat kodiranja" u Hrvatskoj jer je na njemu sudjelovalo gotovo 400 djece.

Algebrina Digitalna akademija ove se godine ponovno uključuje u projekt "Sata kodiranja" kroz organizaciju besplatnih radionica za djecu, učenike osnovnih škola, desetog prosinca u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, tijekom prijepodnevnih sati. Radionice su namijenjene djeci od 1. razreda osnovne škole nadalje, a nikakvo prethodno znanje programiranja ili korištenja računala nije potrebno. Broj mjesta u učionicama je ograničen pa bi
roditelji trebali što prije prijaviti svoje dijete i osigurati mu sudjelovanje u "Satu kodiranja" kroz prijavnicu na: http://digitalna-akademija.hr/hour-of-code/.

Svako će dijete tijekom "Sata kodiranja" u Digitalnoj akademiji imati na raspolaganju svoje računalo te će, uz instruktore koji predaju na Digitalnoj akademiji, besplatno sudjelovati u jednom satu individualnih aktivnosti vezanih uz kodiranje i stjecanje osnovnih računalnih vještina i vještina logičkog razmišljanja. Tijekom nastave koristit će se službeni materijali koje je pripremio Code.org te prilagođeni primjeri i zadaci kakvi se koriste na programu Digitalne akademije.

"Bez obzira što će neko dijete biti po zanimanju, učenje programiranja, odnosno kodiranja, djeci pomaže u razvoju vještina rješavanja problema, logičkog razmišljanja i kreativnosti. Nekoliko tisuća djece koja su ove godine upisana u Digitalnu akademiju, kao i njih više stotina koji su nas
posjetili na prošlogodišnjem Satu kodiranja, pokazala su da su i djeca i roditelji podjednako oduševljeni inovativnim i kreativnim pristupom stjecanju digitalnih vještina i programom kroz koji prolaze uz naše instruktore.

Sudjelovanjem u projektu 'Sata kodiranja' i ove godine želimo dati još jednu priliku djeci da što lakše uđu u digitalni svijet i da uz stručne predavače i
instruktore počnu stjecati neke od vještina koje će biti ključne za njihovu budućnost. Budući da je sudjelovanje posve besplatno i da su djeca prošle godine bila oduševljena našim 'Satom kodiranja', preporučujemo svim roditeljima da ih što prije prijave za ovogodišnje druženje", naglasio je Hrvoje Balen, član uprave Algebre.