fallback

Od jeseni u Zadru novi sveučilišni diplomski studij "Održivo upravljanje vodenim ekosustavima"

Sveučilište u Zadru

Typography

Od iduće akademske godine 2017./2018. Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru započinje s izvođenjem novog sveučilišnoga diplomskog studija pod nazivom "Održivo upravljanje vodenim ekosustavima", priopćio je taj odjel zadarskog Sveučilišta.

 Studij je nastao u okviru projekta "Blue Education for Sustainable Management of Aquatic Resources", skraćenog naziva "Blue Smart". Glavni cilj projekta je stvaranje novih vještina i znanja u sektoru plavog gospodarstva te povećanje mogućnosti novih poslova sadašnjih i budućih zaposlenika tog sektora u Zadarskoj županiji, te šire.

"Upravo ovim studijem daje se prilika mladim stručnjacima da se educiraju o pitanjima održivosti ribarstva i akvakulture, o kojima se u svijetu već puno priča. Osnivanje diplomskog studija prvi je specifičan cilj navedenog projekta, a u budućnosti se očekuje i on line tečaj 'Osnove dobre prakse u ribarstvu', koji je namijenjen osobama već zaposlenima u plavom sektoru ili onima koji se u njemu žele zaposliti, kao dodatna edukacija i unaprjeđenje znanja o segmentu održivosti", ističe u priopćenju dr. Bruna Petani iz Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu zadarskog Sveučilišta.

Dodaje kako je predviđena upisna kvota diplomskog studija "Održivo upravljanje vodenim ekosustavima" 30 izvanrednih studenta, a početak izvođenja planiran je za listopad. Diplomski studij trajat će dvije godine, odnosno četiri semestra, kroz koji se sakuplja 120 ECTS bodova. Da bi ga mogli upisati, studenti su obavezni imati završen preddiplomski sveučilišni studij (180 ECTS) na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru ili drugi srodni preddiplomski sveučilišni ili stručni studij.

Nakon završenog studija stječu titulu magistra održivog upravljanja vodenim ekosustavima. Za uspješno magistriranje, studenti će morati položiti predmete poput: Zaštita vodenih sustava, Ribolov i okoliš, Primijenjena ekologija vodenih ekosustava, Sociologija lokalnih zajednica, Upravljanje zaštićenim morskim područjima, Upravljanje akvakulturom i ribolovom, te mnoge druge srodne predmete.

Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru je s vanjskim suradnicima, te partnerima u sklopu projekta "Blue Smart" izradio elaborat tog studija. Senat Sveučilišta u Zadru je na sjednici u lipnju donio odluku o prihvaćanju sveučilišnog diplomskog studija "Održivo upravljanje vodenim ekosustavima". Nositelj projekta je Sveučilište u Zadru (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu), a partneri su Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA, Cromaris d.d. i Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF Adria (World Wide Fund for Nature).

Od ponedjeljka 17. srpnja, bit će dostupna i internetska stranica projekta na www.bluesmart.hr.

Predstavljanje tog diplomskog studija bit će 5. rujna u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.