intergrafik 1

Znanost

Znanstvenici uspjeli presaditi koralj na Velikom koraljnom grebenu

Znanstvenici su uspjeli uzgojiti koralj australskog Velikog koraljnog grebena i prenijeti ga na drugo mjesto tog bisera svjetske baštine, što im vraća nadu da će moći obnoviti ekosustav koji je diljem svijeta pretrpio oštećenja zbog globalnog zatopljenja.

Zgrada Sveučilišta u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu objavilo je u srijedu na svojim mrežnim stranicama poziv za dostavu prijedloga za izbor rektora, ovlašteni predlagači svoje prijedloge moraju dostaviti Izbornom povjerenstvu do 25. siječnja 2018. godine, a nakon što na Izvanrednoj sjednici Senata 16. veljače predloženici predstave programe, Senat će rektora izabrati na Izbornoj sjednici u petak, 23. veljače.

London predviđa prve automobile bez vozača do 2021.

London će u srijedu najaviti plan koji bi trebao omogućiti pojavu prvih automobila bez vozača na britanskim cestama do 2021., objavilo je u nedjelju ministarstvo financija.

Tri kave dnevno više koriste nego štete zdravlju

 Ljudi koji piju tri do četiri šalice kave dnevno vjerojatno će imati više koristi za svoje zdravlje nego štete, jer će imati sniženu opasnost od prerane smrti i bolesti srca nego oni koji ne piju, rekli su u srijedu znanstvenici. 

Uranjeno božićno kićenje ljude čini sretnijima

Svi oni koji uživaju u kićenju doma božićnim ukrasima ranije nego što je uobičajeno nerijetko nailaze na otpor članova obitelji, no američki psiholozi i psihijatri tvrde da su te osobe puno sretnije od ostalih koji čekaju vrijeme neposredno prije Božića, prenosi Independent.

Chronova bolest rezultat neravnoteže mikrobioma

Neravnoteža mikrobioma u crijevnoj flori mogla bi biti jedan od uzročnika Chrohnove bolesti, kronične upalne bolesti crijeva, koja može zahvatiti bilo koji dio probavnog sustava, a najčešće je riječ o zadnjem dijelu tankog ili debelom crijevu, rezultati su studije objavljene u časopisu Science of Translational Medicine.

Više članaka ...

Prijavite se na naš Newsletter