Poliester Brajdic

Hrvatska

Paški sir

Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda obilježava se 14. travnja, na dan kada je naziv Krčki pršut registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Registracija naziva Krčki pršut, 14. travnja 2015. godine, bila je prva registracija zaštićene oznake iz EU sustava kvalitete koju je jedan od hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ostvario.

Uskrsna potrošnja rasla 10 posto

Uskrsna potrošnja rasla 10 posto „Za protekle uskrsne blagdane građani su potrošili oko 10 posto više nego u istom razdoblju 2016. godine. Prema podacima Porezne uprave, potrošnja u razdoblju od 21. do 27. ožujka iznosila je 1.731 milijardu kuna, a broj izdanih računa u fiskalizaciji u djelatnosti trgovine na malo bio je 21.2 milijuna. U 2016. u istom razdoblju potrošeno je 1.565 milijardi kuna, a izdano je 20.5 milijuna računa“, istaknula je direktorica Sektora trgovine HGK Ema Culi komentirajući ovogodišnju uskrsnu potrošnju, napomenuvši da podaci iz 2018. nisu usporedivi s prošlom godinom jer je Veliki tjedan u 2018. godini bio u ožujku, a 2017. godine u travnju. „Valja spomenuti da fiskalizacijom nisu obuhvaćene tržnice na kojima se tradicionalno kupuju artikli koji ulaze u uskrsnu potrošnju“, naglasila je Culi.

Pilvi Takala

Vrijednost javnih nabava u Hrvatskoj iznosi više od 44 milijarde kuna. O primjerima i praksi javne nabave govorit će stručnjaci iz Italije, Finske i Nizozemske.

Franšizno poslovanje dobra prilika za samozapošljavanje

„Franšizno poduzetništvo je idealan oblik početka poslovanja. Ima znatno nižu razinu rizika od klasičnog poslovanja budući da se radi o preuzimanju provjerenog modela poslovanja na tržištu“, rekao je predsjednik Zajednice za franšizno poslovanje HGK Nikola Oršanić na Mini sajmu poslovnih prilika za samozapošljavanje održanom 6. travnja u HGK pod sloganom „Samozapošljavanje bez vlastite ideje? – Može, uz franšizu!“ i u organizaciji Zajednice za franšizno poslovanje HGK i Hrvatske udruge za franšizno poslovanje.

Više članaka ...

Prijavite se na naš Newsletter