Poliester Brajdic

Savjet za umirovljenike i osobe starije životne dobi Varaždinske županije održao tribinu na temu Sigurnost starijih osoba

Savjet za umirovljenike i osobe starije životne dobi Varaždinske županije održao tribinu na temu Sigurnost starijih osoba

Typography

U domu za starije i nemoćne osobe Varaždin, a povodom Međunarodnog dana starijih osoba Savjet za umirovljenike i osobe starije životne dobi Varaždinske županije održao je tribinu na temu "Sigurnost starijih osoba" koja je okupila veliki broj umirovljenika, ne samo korisnika Doma već i zainteresiranih građana.

Zanimljiva, ali i poučna predavanja održali su Nikola Beštek, policijski službenik za sigurnost cestovnog prometa u PU Varaždinzatim policijski službenik za prevenciju Darko Dragičević je održao predavanje na temu "Samozaštitno ponašanje starijih osoba na sprječavanju prijevara i krađa'', dok je o zdravstvenim aspektima starijih osoba govorila mr. sc. Irena Stipešević Rakamarić, dr. med. spec. javnog zdravstva. Sve prisutne među kojima su bili i ravnateljica Doma za starije i nemoćne Vesna Vidović Oreški, predsjednica Upravnog vijeća Doma Mira Letić, županijska vijećnica Vlasta Cindrić te vijećnik Gradskog vijeća Grada Varaždina Darko Detelj pozdravio je predsjednik Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi Vladimir Kozjak koji je izrazio zadovoljstvo velikim odazivom ljudi na tribinu.

Savjet za starije 1 031018

Kako je rečeno tijekom tribine, starije osobe su česte žrtve prijevara, lažnih predstavljanja, nepovoljnih ugovora, lažne pomoći te su laka meta kradljivaca novca, nakita, umjetnina itd. Također je naglašeno kako treba osvijestiti spoznaju da su starije osobe zbog dobi, fizičkih i kognitivnih oštećenja rizičnija skupina, osjetljivija na ozljede i smrtnost u prometu te prijevare i druga kaznena djela pa prema tome treba imati obzira.

Zaključeno je kako cjeloživotnim učenjem treba osposobljavati starije osobe kako što duže ostati aktivan uvažavajući ograničenja koja donosi starost.

Ono što je posebno naznačeno je senzibilizacija javnosti na veći stupanj tolerancije prema starijim osobama.

Prijavite se na naš Newsletter