Poliester Brajdic

Postrojavanjem branitelja, polaganjem vijenaca te prigodnim govorima obilježen Dan branitelja Varaždinske županije te Dan oslobođenja Grada Varaždina

Postrojavanjem branitelja, polaganjem vijenaca te prigodnim govorima obilježen Dan branitelja Varaždinske županije te Dan oslobođenja Grada Varaždina

Typography

Dan branitelja Varaždinske županije te Dan oslobođenja Grada Varaždina obilježen je 21. rujna prigodnom svečanošću na Kapucinskome trgu gdje je bio postavljen Taktičko-tehnički zbor.

Održana je izložba naoružanja i tehnike Hrvatske vojske i policije, a postrojenim predstavnicima varaždinskih ratnih postrojbi sa ratnim zastavama te zastavama udruga proisteklih iz Domovinskog rata, ali i mnogobrojnim građanima te učenicima osnovnih i srednjih škola obratili su se predstavnici državnih te lokalnih vlasti.

Dan branitelja 2

Dan branitelja 4

Naglasimo kako su u svečanom stroju bili pripadnici Policijske uprave varaždinske, Specijalne jedinice policije Roda, 104. brigade, Odreda narodne zaštite, 5. bojne 1. A brigade Tigrova te 7. gardijske brigade Puma.

Dan branitelja 6

Dan branitelja 9

Okupljene su zatim pozdravili brigadni general Željko Dvekar, u ime branitelja i članova udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predsjednik Kriznog štaba općine Varaždin 1991. Čedomil Cesarec, gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Ivan Čehok, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, saborski zastupnik Anđelko Stričak kao izaslanik Predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića te Predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i general Mladen Markač kao osobni izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić je naglasio kako se 22. rujna obilježava velika varaždinska pobjeda.

- Pobjeda u Varaždinu je potpuno nemjerljiva s bilo čim u Domovinskom ratu. Ništa ni približno nije bilo tako veliko. U ovom gradu mi i samo mi smo donijeli odluku na Kriznom štabu da napadnemo i osiguramo da se još tisuće žrtava u Domovinskom ratu ne dese i da Oluja koja se desila 1995. bude moguća. Da nije bilo ovih preko 160 tenkova i oklopnih vozila i ostalog naoružanje, usporedivo sa samo 4 oklopna vozila prije, da toga nije bilo sve to u Domovinskom ratu se ne bi desilo u tom vremenu i na taj način. Ne sumnjam uopće da bi Hrvatska dobila Domovinski rat, ali još bi tisuće ljudi izginulo – rekao je župan Čačić i podsjetio na doprinos Varaždinaca u obrani Vukovara.

- Nitko nam nije pomogao u ovoj pobjedi sami smo to učinili, a drugima smo dali puno toga. Kada je bilo najgore i najgušće slali smo Pume - rekao je župan.

I general Mladen Markač je pohvalio hrabre varaždinske branitelje te naglasio veliku ulogu koju su varaždinski dani rata odigrali u daljnjoj borbi protiv okupatora.

- Nitko, baš nitko ne može Varaždinu i Varaždinskoj županiji osporiti veliki doprinos Domovinskom ratu – rekao je general Markač te braniteljima čestitao njihov dan.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade, saborski zastupnik Anđelko Stričak naglasio je da je oslobođenje Varaždina prva velika i možda ključna pobjeda u Domovinskom ratu.

– Osim pobjede u Varaždinskim danima rata, bitno je i istači da od Vukovara do Dubrovnika nema ratišta na kojima nije bilo Varaždinaca bez obzira kojoj postrojbi pripadali. Trebalo je proći punih 27 godina da bi se to recimo priznalo. Naime, hrabrost se u ratu nagrađuje odličjima, a pobjede u bitkama činovima – zaključio je svoj govor Anđelko Stričak.

Istaknimo kako su prije same svečanosti na Kapucinskome trgu položeni vijenci i zapaljene svijeće kod Križa zahvalnosti na Trgu slobode u Varaždinu, a samome obilježavanju su prisustvovali i izaslanik ministra obrane Damira Krstičevića, državni tajnik Zdravko Jakop, izaslanica ministra branitelja Tome Medveda, državna tajnica Nevenka Benić, predsjednik Županijske skupštine mr. sc. Alen Runac, saborski zastupnici dr. sc. Josip Križanić i Mario Habek, zamjenici župana Tomislav Paljak i Robert Vugrin, načelnik PU varaždinske Predrag Benčić te mnogi drugi.

20. rujna služena je Sveta misa u varaždinskoj katedrali za sve poginule branitelje u Domovinskome ratu.

Prijavite se na naš Newsletter