Poliester Brajdic

U Županijskoj palači održana završna konferencija za projekt Osiguranje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva

U Županijskoj palači održana završna konferencija za projekt Osiguranje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva

Typography

U Županijskoj palači u Varaždinu održana je 13. lipnja, završna konferencija projekta „Osiguranje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“ za školsku godinu 2017. – 2018.

Varaždinska županija je 10. listopada 2017. godine u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku predala projektni prijedlog pod nazivom „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2017.-2018.)“.

Svrha projekta je bila osigurati kvalitetnu i redovitu školsku prehranu djeci u siromaštvu ili u riziku od siromaštva, a sredstva su osigurana iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije i državnog proračuna. Varaždinska županija je projekt prijavila među prvima, a njime je obuhvaćeno 1.492 djece – polaznika osnovnih škola kojima je osnivač Varaždinska županija.

Odluka o financiranju objavljena je 4. siječnja prema kojoj je Varaždinska županija s maksimalnih 20 bodova dobila maksimalan iznos prihvatljivih troškova što u financijskom smislu znači ukupno 1.499.627,85 kn bespovratnih sredstava.

- U Županiji smo odlučili kako će glavni kriterij za uvrštenje djece u projekt biti dječji doplatak, odnosno visina dječjeg doplatka. Pokazalo se kako u Varaždinskoj županiji ovaj kriterij zadovoljava čak 2.196 djece u riziku od siromaštva pa smo odlučili kako ćemo za 704 djece koja nisu ušla u ovaj projekt školsku prehranu financirati vlastitim sredstvima. Za tu je namjenu u proračunu Varaždinske županije ove godine osigurano 670.000 kuna – naglasio je zamjenik župana Tomislav Paljak.

Osnovne škole kojima je osnivač Varaždinska županija ove školske godine pohađa 10.433 učenika, od toga je za njih 21 posto školski obrok osiguran bilo iz projekta Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku bilo iz županijskog proračuna.

Od toga 4,84 posto (504) djece dolazi iz obitelji u kojima je prihod po članu obitelji do 543 kune/mjesečno, 7,85 posto (814) djece dolazi iz obiteljima u kojima je prihod po članu obitelji od 543 do 1119 kuna/mjesečno dok 8,41 posto djece dolazi iz obitelji u kojima je prihod po članu obitelji od 1119 do 1663 kune/mjesečno, njih 878.

- Iskrene čestitke želim uputiti svima koji su radili na projektu i uspješno ga priveli kraju. Hvala svim ravnateljima koji su prepoznali potrebe djece i omogućili da ovaj projekt provedemo prvenstveno za njihovo dobro. I za sljedeću godinu smo već spremni da se ponovno prijavimo na natječaj koji će biti otvoren u lipnju, a osim bespovratnih sredstava, osigurati ćemo i proračunska sredstva – naglasio je zamjenik Paljak.

Prijavite se na naš Newsletter