Poliester Brajdic

Vježba uspješna; vatrogasci evakuirali učenike i ugasili požar u školi

Vježba uspješna; vatrogasci evakuirali učenike i ugasili požar u školi

Typography

U cilju provjere Plana evakuacije djelatnika i učenika Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec, kao i spremnosti i osposobljenosti operativnih vatrogasnih postrojbi i civilne zaštite Općine Maruševec, 12. svibnja je održana vježba evakuacije i spašavanja.

Vježbu su organizirali Vatrogasna zajednica Općine Maruševec i Osnovna škola Gustav Krklec Maruševec. Kroz vježbu, sudionici su provjeravali plan evakuacije i spašavanja djelatnika i polaznika osnovne škole, gašenje požara i zbrinjavanje ozlijeđenih osoba te pokazali kako je sigurnost u Općini Maruševec na vrlo visokoj razini, kao i njihova spremnost u potencijalnim situacijama ugroza. Vježbu su koordinirali predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Maruševec, vatrogasni časnik prve klase Zdravko Kukec, zapovjednik Vatrogasne zajednice Općine Maruševec, viši vatrogasni časnik prve klase Armin Varga i ravnatelj škole Tomislav Vincek. 

– Vježba je tekla prema planu, kao i sama evakuacija djece koja su u vrlo kratkom vremenu bila evakuirana, gdje su operativne snage pokazale visoku razinu, kako u spremnosti tako i uvježbanosti. Za njih takve situacije nasreću nisu česte, no u slučaju da do njih dođe, pripadnici DVD-a Maruševec i Donje Ladanje su spremni, a za pomoć su spremna i društva iz susjednih općina Vinica, Vidovec, Donja Voća i Grada Ivanca, kao i Javna Vatrogasna postrojba Grada Varaždina – naglasio je Mario Klapša, načelnik Stožera civilne zaštite Općine Maruševec i zamjenik načelnika Općine, koji je s načelnikom Damirom Špremom te zamjenikom načelnika Općine Vidovec Dubravkom Zavrtnikom, pozorno pratio vježbu.

150518 vjezba os marusevec 10 Large

U slučaju da se dogode ovakve situacije iz vježbe u svakodnevnom životu, ugroženo bi bilo više od 300 ljudi, kako djeca i djelatnici škole, tako i građani koji žive u susjedstvu. – Vježba je protekla u najboljem redu i nitko nije ozlijeđen. Za vrijeme vježbe građani su mogli u radu vidjeti i novi vatrogasni kamion kojeg je DVD Maruševec nabavio prošle godine u povodu 110. obljetnice postojanja, upravo za takve ali i druge zahtjevne intervencije. Ovakve su vježbe dobre i potrebne kako bi se i djelatnici škole, ali i učenici pripremili za neželjene situacije, te da bi na ispravan način i pravovremeno mogli reagirati – dodao je Klapša, ističući pritom da je u vježbi sudjelovalo oko 45 pripadnika operativnih vatrogasnih službi.

150518 vjezba os marusevec 16 Large

– Sukladno Zakonu o sustavu civilne zaštite Republike Hrvatske, Općina Maruševec prošle je godine formirala Stožer civilne zaštite Općine Maruševec. Članovi Stožera su predstavnici javnih i žurnih službi, kao i naši sumještani koji moraju djelovati u slučaju neželjenih kriznih situacija na području naše općine. Bez obzira što do sada nismo zabilježili takve situacije u našoj sredini, ovakve su vježbe korisne za sve građane za buduću organizaciju operativnih snaga i građana u cilju brzog i kvalitetnog postupanja u slučaju neželjenih situacija, velikih nesreća ili katastrofa u našoj sredini – zaključio je načelnik Stožera civilne zaštite Općine Maruševec Mario Klapša.

Po završetku vježbe smotru vatrogasnih postrojbi izvršio je načelnik Općine Maruševec Damir Šprem. Vježbu je pozitivno ocijenio zamjenik Županijskog vatrogasnog zapovjednika, viši vatrogasni časnik Ivan Putarek.

Prijavite se na naš Newsletter