Poliester Brajdic

Uoči Međunarodnog dana primalja Reformistice održale Okrugli stol

Uoči Međunarodnog dana primalja Reformistice održale Okrugli stol

Typography

Uoči Međunarodnog dana primalja koji se obilježava 5. svibnja., Interesni odbor žena Reformista Varaždinske županije održao je 3. svibnja, Okrugli stol sa temom ''Samostalnost primalja - izazov ili potreba u bolničkom sustavu" koji je izazvao veliki interes.

Na okruglom stolu sudjelovale su Natalija Martinčević, potpredsjednica Narodne stranke - REFORMISTI, Vesna Bednjanić, prvostupnica primaljstva, Silvija Kovačić, diplomirana primalja, Tita Stanek Zidarič, magistra primaljstva, savjetnica za dojenje i predavačica na Zdravstvenom fakultetu u Ljubljani i Irena Stipešević Rakamarić, zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.
Međunarodni dan primalja prilika je da se naglasi važna uloga primalja u zdravstvenoj zaštiti žena i novorođenčadi, ali isto tako i da se proširi ideja o primaljama i primaljstvu.

Na Okruglom stolu sudionice su raspravljale o kontinuiranoj primaljskoj skrbi koja nažalost u Hrvatskoj nije kao u većini zemalja Europske unije. Dugoročan cilj je osigurati mogućnost svakoj ženi koja to želi da upozna i primalju i prostor u kojem će rađati. Jedna žena – jedna primalja, standard je naprednih društava.
Vesna Bednjanić se u svojem izlaganju osvrnula na povijest primaljstva kao i na primaljstvo na području Republike Hrvatske.

Gošće predavačice iz Slovenije prezentirale su svoja bogata iskustva o primaljstvu, iskustvima primalja u Sloveniji te su prezentirale porođajnu sobu koja je prva u Sloveniji napravljena u Jesenici 2014. godine. Prezentirale su važnost sudjelovanja primalja u porođaju kao i važnost kohezije između liječnika i primalja koje svojim znanjem i ovlastima mogu voditi zdrave trudnoće kao i porode. Upravo zbog te kohezije broj fizioloških poroda u Sloveniji je u rastu, a načinom suradnje zadovoljni su i liječnici i primalje, a najviše žene.
Irena Stipešević Rakamarić osvrnula se na hormone i emocije tijekom poroda, te iznesla statističke podatke Opće bolnice Varaždin u kojima je vidljivo da je u 2016. godini porođeno 1543 djece, od ukupno 37 128 koliko je rođeno na području Republike Hrvatske. Također, prema statistici od 2013. do 2017. godine broj poroda u varaždinskom rodilištu se smanjuje.

Natalija Martinčević prezentirala je ulaganje Varaždinske županije u zdravstvo. U posljednjih 10 mjeseci pokrenuto je preko 83 milijuna kuna investicija samo u Općoj bolnici Varaždin za obnovu zgrada u krugu bolnice po modelu energetske obnove, otvoren je novi odjel za hemodijalizu,12 milijuna kuna uloženo je u sustav primarne zaštite u opremu i obnovu Doma zdravlja, a 14 milijuna kuna dobiveno je europskog novca za specijalizaciju liječnika. Iz skromnog Županijskog proračuna izdvojeno je 400.000 kuna za edukacije i školovanje liječnika.

- Ulaganje u ljude, ulaganje u primalje je ulaganje u naše majke i našu djecu. Inicijativa sa današnjeg Okruglog stola bila bi nadogradnja postojećeg standarda našeg rodilišta tzv. porođajnom sobom. Uz minimalna ulaganja, naše bi varaždinsko rodilište dobilo novu dimenziju koju nema niti jedno rodilište u Hrvatskoj – zaključila je Martinčević.

Na okruglom stolu prisutni su bili i zamjenici župana Tomislav Paljak i Robert Vugrin, Valerija Paljak, predsjednica Interesnog odbora žena Reformista Varaždinske županije, Tina Trojko, potpredsjednica Reformista Međimurske županije, Renato Podbojec, ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije, Aleksandra Špoljarić, dr.med. spec.ginekologije i opstertricije iz Opće bolnice Varaždin, Blaženka Sumpor, glavna primalja Zavoda za porodništvo iz bolnice u Vinogradskoj sa kolegicama i Antonija Cesar DULA Varaždin.

Prijavite se na naš Newsletter