Poliester Brajdic

Ministar Tomislav Tolušić domaćin neformalnog sastanka ministara poljoprivrede jugoistočne Europe

Ministar Tomislav Tolušić domaćin neformalnog sastanka ministara poljoprivrede jugoistočne Europe

Typography

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić bio je domaćin neformalnog sastanka ministara poljoprivrede jugoistočne Europe - Radne skupine za regionalni ruralni razvoj (SWG RRD) koji se održao 25. travnja u Zagrebu. Sastanku su prisustvovali ministri i visoki dužnosnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede održali su prezentacije o zakonu o zabrani nepoštene trgovačke prakse i rješenjima koje je primijenila Republika Hrvatska, zatim o proceduri zaštite naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te o inicijativi sprečavanja otpada od hrane.

„Važno je da susjedne zemlje razgovaraju i dijele iskustva. Danas se sastajemo ovdje u Zagrebu i sretan sam sto Hrvatska može podijeliti pozitivna iskustva o temama koje se tiču svake pojedine članice ove naše zajednice. Kako smo riješili nepoštenu trgovačku praksu, kakav je bio nas put u korištenju EU fondova i gdje smo danas… put od inicijative do zaštite naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda kojih je Hrvatska u kratkom roku EU članstva zaštitila čak 19. Sve su to teme koje su nam od zajedničkog interesa. Poljoprivreda i proizvodnja hrane u EU ima najviše standarde sigurnosti hrane u svijetu. Zato je europska hrana cijenjena i tražena roba. Znam da je put do prilagodbe tim standardima dug i da iziskuje određena ulaganja, ali puno toga može se financirati i EU sredstvima. Meni osobno je sigurnost hrane za naše potrošače najvažnija i stavit ću svu stručnu pomoć na raspolaganje svakoj zemlji koja teži istom cilju.“ – izjavio je ministar Tomislav Tolušić u Zagrebu.

Glavni tajnik SWG-a Boban Ilić izjavio je „Jučer sam bio u Bruxellesu i danas sam siguran da smo na pravom mjestu za dobivanje savjeta jer sve zemlje ovdje okupljene teže EU članstvu, a naši današnji domaćini imaju institucionalno znanje i iskustvo izazova i prepreka ulaska u tu zajednicu, a imaju i veliku želju da nam pomognu.“

Radna skupina za regionalni ruralni razvoj (Standing Working Group - SWG) je platforma za umrežavanje (networking) i regionalnu suradnju osnovana u lipnju 2005 godine na temelju zajedničke želje da se ustanovi neformalna organizacija za održivi ruralni razvoj u zemljama JI Europe. Hrvatska je postala članica SWG-a 28. ožujka 2008. godine, a ulaskom u EU dobila je status zemlje promatrača te doprinosi organizacijom ministarskih i stručnih sastanaka te raznim drugim aktivnostima unutar SWG-a. Radnu skupinu za regionalni razvoj čine predstavnici vladinih institucija koje su odgovorne za ruralni razvoj na nacionalnom i regionalnom nivou 9 zemalja članica te 7 zemalja u statusu promatrača. Glavni ciljevi SWG-a su identificirati zajedničke potrebe i interese zemalja u području ruralnog razvoja; potpora zajedničkom planiranju prekograničnih projekata ruralnog razvoja kao i potpora različitim institucijama u zadovoljavanju potreba zemalja članica. Svake godine Radnom skupinom predsjeda jedna zemlja članica u trajanju od godinu dana. Hrvatska je predsjedala 2011. godine. Od 2008. godine održan je niz sastanaka na ministarskoj i stručnoj razini te tematskih radionica i seminara na kojima predstavnici Ministarstva poljoprivrede redovno sudjeluju. Godišnje se u okviru redovnih radnih sastanaka predstavnici zemalja sastaju u okviru 3 - 4 puta, a na završnom radnom sastanku usvaja se plan rada za sljedeću godinu na temelju prijedloga predstavnika zemalja. 

Prijavite se na naš Newsletter