Poliester Brajdic

Održana konstituirajuća sjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Varaždinske županije

Održana konstituirajuća sjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Varaždinske županije

Typography

Predsjednik Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga u Varaždinskoj županiji u novom sazivu je zamjenik župana Tomislav Paljak, dok je za zamjenika predsjednika imenovan Marin Bosilj, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije. Potvrđeno je 24. travnja, na konstituirajućoj sjednici Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Varaždinske županije.

- Primarna zadaća Povjerenstva je koordinacija, planiranje i praćenje provedbe programa na području prevencije, liječenja i suzbijanja opojnih droga u našoj zajednici i upravo zbog važnosti teme ovo Povjerenstvo u novom sazivu sastajati će se redovito i vjerujem u naš konstruktivan rad. Zajedno ćemo raspraviti o problemima, kao i o mogućnostima za rješavanje i prevenciju zlouporabe droga ali i ostalih ovisnosti na području naše Županije - naglasio je Paljak.

Povjerenstvo je zaduženo i za izradu akcijskog plana na razini Županije kao i za koordinaciju između institucija, ustanova, nevladinih organizacija koje se na lokalnoj razini bave ovom izuzetno važnom problematikom.

Prema informacijama koje su iznijete danas na sjednici Povjerenstva, u 2017. godini u Odjelu za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Varaždin liječile su se 234 osobe, od čega je 28 novih pacijenata. Zbog konzumacije droga neopijatnog tipa (kanabinoidi, amfetamini i dr.) liječeno je 48 osoba, a 186 osoba je bilo ovisnika o opijatima i to većinom heroinski ovisnici.

Od novih pacijenata Odjela 28 osoba je neopijatnog tipa, dok su samo tri osobe liječene radi ovisnosti o opijatima. Također, kroz odjel zbrinuta su i 53 člana obitelji kojima je pružena psihološka i liječnička pomoć u okviru Savjetovališta.

U 2017. godini nije bila liječena ni jedna maloljetna osoba zbog ovisnosti o opijatima što je pokazatelj redukcije prema mlađoj dobnoj skupini. Ovisnici o opijatima i to najviše heroinski ovisnici, pripadaju dobnoj skupini iznad 30 godina. Nažalost, sukladno činjenici da se kanabinoidima počinje eksperimentirati na prijelazu iz osnovne u srednju školu, gotovo polovina liječenih osoba zbog neopijata su mlađe osobe i to u dobi od 15-19 godina.

Na današnjoj sjednici predsjednik Povjerenstva Paljak izvijestio je da je 14. prosinca 2017. godine u Zagrebu potpisan Protokol o suradnji između županijskih povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga, Ureda za suzbijanje zlouporabe droga i Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga u Hrvatskoj. Svrha potpisanog Protokola je osnaživanje zajedničke suradnje na području provedbe svih aktivnosti i mjera vezanih za suzbijanje zlouporabe droga ali i drugih ovisnosti.

Uz predsjednika Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga u Varaždinskoj županiji Tomislava Paljaka i njegovog zamjenika Marina Bosilja kao članovi Povjerenstva imenovani su: Irena Stipešević – Rakamarić, zamjenica ravnatelja u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije, Predrag Benčić, načelnik Policijske uprave Varaždin, Irma Bagarić, Županijsko državno odvjetništvo Varaždinske županije, Vanja Bojanić, županijski koordinator školskih preventivnih programa za Varaždinsku županiju, Marija Milković, psiholog, Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, Branko Pagadur, voditelj Bračnog savjetovališta Varaždinske biskupije, Andreja Loparić, novinarka Varaždinske televizije Varaždin, Karmen Bogdanović, županijska koordinatorica za djecu i mlade u sustavu socijalne skrbi, Centar za socijalnu skrb Varaždin, Lovorka Horvat, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Varaždinske županije, Zvjezdana Fulir, pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Varaždinske županije, Mira Letić, Varaždin i Hrvoje Kovač, zamjenik gradonačelnika Grada Lepoglave.

Opširnije o tvrtki/instituciji na poveznici

Prijavite se na naš Newsletter