Poliester Brajdic

Zdravlje za sve: stručnim skupom u Županijskoj palači obilježen Svjetski dan zdravlja

Svjetski dan zdravlja stručni skup

Typography

„Super doručak – moj najbolji izbor“ naziv je projekta koji se od listopada prošle godine provodi u školama Varaždinske županije s ciljem da sva djeca imaju jednaku dostupnost zdravoj hrani, barem u školama.

Ove školske godine su osigurani besplatni školski obroci za čak 21 posto učenika iz Varaždinske županije, koliko ih je u riziku od siromaštva, a uz to se potiče sve škole da hranu za kuhinju nabavljaju od lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

To su tri primjera iz prakse kojima se u Varaždinskoj županiji nastoje u što većoj mjeri smanjiti nejednakosti u zdravlju. Predstavljeni su danas, 11. travnja, na stručnom skupu „Zdravlje za sve – kako reducirati nejednakosti u zdravlju“ u Županijskoj palači u Varaždinu, koji su povodom Svjetskog dana zdravlja organizirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Stručnjaci iz zavoda su održali važna i korisna predavanja. Mr. sc. Irena Stipešević Rakamarić govorila je o „Zdravlju za sve: Socijalne determinante zdravlja i nejednakosti u zdravlju – kako ih adresirati“, nutricionistica Mirjana Matulić i kineziolog Slaven Krtalić iz Hrvatskog zavoda su govorili o temi „Živjeti zdravo: Provođenje pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti u osnovnim školama“, dok je o „Sigurnosti hrane – HACCP u školama“ predavanje održao mr. sc. Tomislav Hrupački iz Zavoda za javno Varaždinske županije.

- Socioekonomski status, obrazovni status stanovništva, stres iz radne i životne okoline, ali i politika hrane, javni prijevoz i urbanizam, planiranje u zajednici, više utječu na zdravlje stanovništva, nego pojedinačni zdravstveni izbori na individualnoj razini. U Varaždinskoj županiji se pokazuje da se različiti sektori mogu povezati u cilju unapređenja zdravlja. U sklopu nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ uvodimo izbalansirane nutritivne obroke u škole, a uz to su uvedeni besplatni obroci za djecu u riziku od siromaštva te je Županija povezala lokalne OPG-ove sa školama – rekla je mr. sc. Irena Stipešević Rakamarić, zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

- Naša Županija vodi aktivnu politiku i stvara sustavne pretpostavke da bi djeca i odrasli imali što više znanja o zdravlju i zdravom načinu življenja. Model besplatnog prijevoza srednjoškolaca rezultirao je 100-postotnim upisom osnovnoškolaca u srednje škole, što je iznimno važno ako znamo da stanovništvo, što je obrazovanije, to više vodi brigu o svojem zdravlju. Uveli smo i besplatni školski obrok za učenike u riziku od siromaštva, što je jedna od pretpostavki da djeca zdravo žive, a važan je i naš projekt kratkih lanaca opskrbe hranom. To su primjeri proaktivnog vođenja politike – istaknuo je zamjenik župana Tomislav Paljak.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Marin Bosilj je napomenuo da je važno raditi na preventivnim programima i edukaciji ljudi. - Građane treba putem kampanja educirati o tome kad moraju tražiti liječničku pomoć, a kada to nije potrebno, što je važno jer na taj način možemo osloboditi zdravstveni sustav koji onda može pružiti skrb ljudima kojima je doista potrebna – rekao je Bosilj.

Kineziolog Slaven Krtalić je upozorio da više od 65 posto odraslih osoba u Republici Hrvatskoj nije dovoljno tjelesno aktivno, odnosno ni 30 minuta dnevno se bave čak ni umjerenom tjelesnom aktivnošću. – Za djecu je preporuka 60 minuta dnevno umjerene tjelesne aktivnosti. Nažalost, rezultati su loši, a ovakvim skupovima i putem nacionalnog programa „Živjeti zdravo“, koji provode županijski zavodi za javno zdravstvo, nastojimo educirati i senzibilizirati cijelu javnost o potrebi tjelesne aktivnosti – naveo je Krtalić.

Kad je u pitanju zdrava prehrana, četiri primjera dobre prakse u Varaždinskoj županiji predstavili su nutricionisti Karmen Kokot i Davor Hostić, te Livia Faić iz AZRA-e i dr. sc. Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj.

- U projekt „Super doručak – moj najbolji izbor“ prva se prije tri godine uključila 5. OŠ Varaždin, a povratne informacije su jako dobre. Najbitnija je činjenica da su djeca počela konzumirati važne namirnice koje ranije nisu jela, a koje svaki dan trebaju biti na njihovom tanjuru – istaknuo je Davor Hostić.

U obilježavanje Svjetskog dana zdravlja uključili su se učenici i učitelji Srednje škole Maruševec, koji su za sudionike skupa pripremili zdravu voćnu salatu i napitke, a ujedno su zainteresiranima mjerili krvni tlak.

Opširnije o tvrtki/instituciji na poveznici

Prijavite se na naš Newsletter