Poliester Brajdic

20 godina Udruge proizvođača povrća i voća Zeljari

Gaženje zelja

Typography

U Vidovcu će se u ponedjeljak, 19. ožujka, održati svečanost povodom priznanja i upisa „Varaždinskog zelja“ u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla na nivou Europske unije te povodom 20 godina djelovanja i rada Udruge proizvođača povrća i voća Zeljari.

Vidovčanci su u utorak, 13. ožujka, gostovali u emisiji Hrvatske radiotelevizije „Dobro jutro, Hrvatska“ predstavivši još jednom zaštićeno Varaždinsko zelje i tradiciju vidovečkog kraja.
Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić tom je prigodom naglasio da je samo osam proizvoda u Hrvatskoj zaštićeno na europskoj razini, a jedan od njih je Varaždinsko zelje.

– Udruga Zeljari pokrenula je taj proces zaštite prvo na hrvatskom nivou, a prošle godine uspjeli smo se izboriti da Varaždinsko zelje bude zaštićeno na nivou Europske unije. Postoje zapisi da se u 18. stoljeću u Vidovcu sadilo zelje. Zelje je identitet našeg kraja, naša općina u grbu ima glavicu zelja. Vidovec je izrastao na zelju i ono je bitno za gospodarski rast i razvoj poljoprivrede. Također, kroz našu najveću, međunarodnu manifestaciju Zeljarijadu, gdje radimo najveću sarmu na svijetu, promoviramo kulturu i tradiciju – rekao je Hranić koji je na pomoći u zaštiti izvornosti Varaždinskog zelja zahvalio hrvatskim europarlamentarcima Marijani Petir, Davoru Ivi Stieru i tadašnjem zastupniku Andreju Plenkoviću.

Predsjednik Udruge Zeljari Zlatko Zagorec istaknuo je da zaštita Varaždinskog zelja na europskoj razini puno znači za vidovečki kraj u ekonomskom smislu, ali i tradicijski.
– Uspjeli smo zaštititi žuljeve naših djedova i prabaka, današnje generacije, a nadam se i budućih. Znamo put sljedivosti Varaždinskog zelja. Vidovec i Varaždinska županija su bazen od sjemena do finalnog proizvoda. To je rijetkost i zato se dičimo najvišom razinom zaštite, oznakom izvornosti – kazao je Zagorec te dodao da je sve počelo kada su se na prijelazu stoljeća na hrvatskom tržištu počele pojavljivati različita sjemenja i vrste zelja.

– Pojavljivalo se svašta, razna sjemenja koja su nazivali varaždinskom zeljem. I tome smo morali reći dosta. Krenuli smo u zaštitu 2002. godine uz potporu lokalne i regionalne uprave, resornog ministarstva i stigli do cilja. 11.11.2011. dobili smo zaštitu izvornosti na nacionalnom nivou. 2013. krenuli smo prema Europskoj uniji, a 3.10.2017. dobili smo odluku Europske komisije. – rekao je predsjednik Udruge Zeljari.

Marija Cafuk, zamjenica predsjednice Povjerenstva za razvoj ruralnog turizma Općine Vidovec, i Draženka Košić iz Udruge Zeljari na gostovanju u „Dobro jutro Hrvatska“ predstavile su tradicijska jela od Varaždinskog zelja poput sarme za koju je upravo Varaždinsko zelje najbolje jer ima tanak list, zatim kiselog zelja s bučinim uljem, pečenica i krpica sa zeljem, kuhanog zelja, bunceka s dinstanim zeljem, martinjskog zelja, grah salate sa zeljem i bučinim uljem te pitu i štrudle od zelja.

Prijavite se na naš Newsletter