Poliester Brajdic

U Novome Marofu održan okrugli stol „EU pogodnosti za javni sektor“

U Novome Marofu održan okrugli stol „EU pogodnosti za javni sektor“

Typography

Koje su mogućnosti financiranja projekata sredstvima EU fondova u sljedećem razdoblju u javnom sektoru, bila je tema okruglog stola koji je Agencija za razvoj Varaždinske županije – AZRA d.o.o. 20. veljače organizirala u Novome Marofu.

Okrugli stol pod nazivom „EU pogodnosti za javni sektor“ održan je u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u sklopu projekta „Razvoj mreže podrške korisnika ESI fondova“.

Okupili su se predstavnici javnog sektora, gradova i općina, škola i društava, a korištenje Europskih i investicijskih fondova za održivi razvoj regije su putem uspješnih projekata predstavili zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, gradonačelnik Grada Novi Marof Siniša Jenkač, njegov zamjenik Ivan Tuk i voditelj Ureda Lokalne akcijske grupe LAG PRIZAG.

- Cilj projekta Razvoj mreže podrške korisnika Europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova je europskim novcem osigurati pokrivanje troškova u pripremi i provedbi projekta prihvatljivih prijavitelja, odnosno projekata koje na ESI fondove aplicira Varaždinska županija, jedinice lokalne samouprave s područja Varaždinske županije i javnopravna tijela kojima je osnivač Varaždinska županija - istaknuo je zamjenik direktora AZRA-e Krunoslav Blaži.

Blaži je izrazio zadovoljstvo trenutnom realizacijom projekta, jer će se sadašnjom dinamikom i prije završetka vremena provedbe uspjeti povući sav novac koji nam stoji na raspolaganju za tu namjenu.

- Samo za natječaj za energetsku obnovu javnih zgrada AZRA je pripremila projekte ukupne vrijednosti oko 180 milijuna kuna, čime Varaždinska županija prednjači ispred svih prijavitelja u Hrvatskoj - naglasio je Krunoslav Blaži.

Predstavljajući projekt energetske obnove Srednje škole Novi Marof, zamjenik župana Tomislav Paljak istaknuo je da se radi o projektu vrijednom više od 1,6 milijuna kuna, a kojim će se ostvariti uštede od 73 posto toplinske energije za grijanje, ali i podići obrazovni standard u južnom dijelu Varaždinske županije.

- U zadnjih sedam mjeseci Varaždinska županija je intenzivno krenula s ulaganjima u obrazovanje. Osim energetske obnove Srednje škole Novi Marof, u tijeku su energetske obnove osnovnih škola Bednja i Veliki Bukovec, a investicija u za sve tri škole iznose 9,2 milijuna kuna. Osim tih škola, Varaždinska je županija prijavila energetsku obnovu još 10 škola, a vrijednost radova je viša od 40 milijuna kuna. Ti županijski projekti su dokaz da je Varaždinskoj županiji obrazovanje učenika i sam sustav obrazovanja na prvom mjestu - rekao je zamjenik župana Tomislav Paljak.

O prijavi za rekonstrukciju i dogradnju Dječjeg vrtića Novi Marof na Mjeru 07 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima”, podmjera 7.4., govorio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Provedbom projekta vrijednog više od 9 milijuna kuna stvorit će se infrastrukturni i pedagoški uvjeti za izvođenje programa predškolskog odgoja i obrazovanja za dodatnih 80 djece s područja Novog Marofa u odnosu na postojeće kapacitete.

Zamjenik gradonačelnika Ivan Tuk predstavio je projekt „Izgradnja spojnog objekta između Odjela II i Odjela III sa servisnom internom prometnicom i opremanje Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof“, vrijedan 51,5 milijuna kuna, kojim će se povećati isplativost i pristup bolničkoj skrbi za posebno ranjive skupine.

O LEADER pristupu i budućim natječajima za potporu razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava govorio je voditelj Ureda Lokalne akcijske grupe LAG Prizag Marijan Kopjar.

Opširnije o tvrtki/instituciji na poveznici

Prijavite se na naš Newsletter