Poliester Brajdic

Ministrica Divjak: Odgovornost sveučilišta ogleda se u suradnji s drugima i kada ona nije laka

Sveučilišni dan kvalitete

Typography

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u utorak na Sveučilišnom danu kvalitete u Zagrebu da je suština kvalitete sveučilišta pomoći mladim ljudima, gospodarstvu i društvu, te da se odgovornost sveučilišta ogleda u suradnji s drugima i kada ona nije laka.

Sveučilišni dan kvalitete, čiji je cilj razmjena iskustava u procesima sustava osiguravanja kvalitete i poticanje svih dionika na zajednički dijalog o kulturi kvalitete na Sveučilištu, organiziralo je u utorak Sveučilište u Zagrebu.

Sveučilišta imaju autonomiju koju svi poštujemo, međutim, sustav vanjskog vrednovanja naglašava odgovornost ne samo prema istraživačima i nastavnicima, nego i prema svima koji plaćaju poreze, kazala je ministrica.

Kvaliteta rada sveučilišta je i poštivanje zakona, transparentnost i otvorenost, pa i u trenucima kad je to teško, recimo kada Sveučilište mora dostaviti određene dokumente Ministarstvu vezano uz unutarnje procese uz upravni nadzor, kazala je ministrica Divjak.

I svatko od nas mora preuzeti svoj dio odgovornosti, ministar svoj dio, rektor svoj dio, nastavnik svoj. I to vodi autonomiji. Tek kad smo svjesni svojih dobrih strana i onih koje moramo unaprijediti, možemo biti autonomni, kazala je i dodala da je Sveučilište u Zagrebu najveće u Hrvatskoj, pa samim tim ima i najveću odgovornost.

Kvaliteta je ostvariti jednake mogućnosti za napredovanje ženama i muškarcima, jednake mogućnosti studentima stručnih i sveučilišnih studija, i naravno, zajedničke mogućnosti svim sastavnicama za razvoj.

Tek tada možemo razvijati sustav da jedni drugima pomažemo u rješavanju problema, ukoliko razgovaramo o njima na način da smo otvoreni i transparentni, da imamo zajednički cilj, da našim studentima omogućimo obrazovanje, zaključila je ministrica Blaženka Divjak.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras kazao je da porast kvalitete znanstvenog rada na Sveučilištu u Zagrebu važan pokazatelj kvalitete rada na Sveučilištu, te da je ono po tome postalo vodeća ustanova u Hrvatskoj.

Prije je po kvaliteti znanstvenih radova bio vodeći Institut Ruđer Bošković, ali mu broj radova opada, ne znam zašto, to će nam možda reći državni tajnik za znanost (Tome Antičić) koji je bio ravnatelj Ruđera, kazao je Boras i izrazio žaljenje što je ministrica Divjak već morala otići sa skupa pa ne čuje njegove riječi.

Moram to reći radi vas ovdje, kazao je Boras okupljenima sa Sveučilišta u Zagrebu i drugih sveučilišta.

Kad se govori o odgovornosti Sveučilišta u Zagrebu, moram reći da mi odgovaramo na sve dopise. Kad je riječ o upravnom nadzoru koji smo dobili, a tiče su natječaja na Hrvatskim studijima, a po tužbi sindikata Ministarstvu, a ne nama i sudu, Rektorski zbor je dobio tumačenje koje smo javno objavili.

Još je važnije da je Ministarstvo znanosti samo od Ministarstva uprave dobilo dopis u kojem se kaže da je ta tema isključivo u ingerenciji inspekcije rada. Nije na Sveučilištu da poučava pravne službe Ministarstva. Mi smo odgovorni kao što to pokazuje i evaluacija našega rada, kazao je Boras i rekao da je to postignuto u njegovu prvom mandatu i da se nada drugom mandatu u kojem bi se nastavili pozitivni procesi.

Prijavite se na naš Newsletter