Poliester Brajdic

Slovenac neaktiviranu bombu iz II. svjetskog rata dovezao kući, misleći da je kovčeg s blagom

Bomba

Typography

Slovencu iz Vurberka blizu Maribora koji je početkom prošlog tjedna u šumi našao 250 kilograma tešku neeksplodiranu bombu zaostalu iz II. svjetskog rata prijeti tužba za izazivanje opće opasnosti jer ju je uz pomoć sinova prevezao u svoje selo, a mjerodavne o tome obavijestio tek u četvrtak, objavila je u ponedjeljak lokalna policija.

 Bomba će biti deaktivirana, a stručnjaci navode kako je riječ o jednoj od najzahtjevnijih intervencija u povijesti specijalne postrojbe slovenske policije. Neoprezni mještanin koji je bombu donio i njegova obitelj već su premješteni, a zatvoreno je i šire područje sela, dok će prije početka operacije iz kruga od kilometra biti evakuirano svo stanovništvo, oko 400 ljudi, objavila je policija, a prenose slovenski mediji.

Utvrđeno je da se radi o avionskoj bombi američke izrade iz vremena bombardiranja Maribora i okolice pri kraju Drugog svjetskog rata, a posebno je opasna jer sadrži kemijski mehanizam koji izaziva paljenje, a reagira i na manje pomake, pa je pravo čudo što prilikom prvog transporta nije eksplodirala. Kako prenose slovenski mediji, stanovnik Vuberka koji je našao bombu u šumi na lijevoj obali rijeke Drave, otkrio ju je uz pomoć detektora metala, tražeći kovčeg s blagom koje je tamo navodno zakopan.

Prijavite se na naš Newsletter