Poliester Brajdic

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković: Sugerirali smo EK da pozorno pristupi pitanju hrvatskog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima

Typography

-Očekujemo da će Europska komisija obazrivo i s dužnom pozornošću pristupiti pitanju hrvatskog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima i imati razumijevanja za hrvatske stavove jer je važno da, nakon što je zakon adresirao same građane, ovaj put ne dođemo u neku situaciju koja bi bila nauštrb hrvatskih državnih interesa, osobito hrvatskih poreznih obveznika. -

Izjavio je to Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i vjerojatno mandatar nove hrvatske Vade nakon susreta s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom 29. rujna u Bruxellesu. Jedna od tema razgovora bio je Zakon o konverziji švicarskog franka u eure, u vezi kojeg je Europska komisija još u lipnju poslala Hrvatskoj pismo upozorenja, smatrajući da je zakon sav trošak prebacio na banke i da retroaktivna primjena ugrožava načelo pravne sigurnosti.

Inače, taj zakon koji je donio Hrvatski sabor neposredno prije parlamentarnih izbora 2015., već nekoliko mjeseci je ponovno top-tema, pokrenuta najavljenom tužbom banaka teškom milijarde kuna arbitražnom sudu u Washingtonu, a one se žale da je sav teret konverzije pao na njih. I dok su korisnici kredita nakon provedenih konverzija barem donekle u povoljnijem položaju, država se zbog tužbe banaka našla pred velikim problemom, ali i jasno izraženim stavom svih političkih opcija da treba zaštititi hrvatske nacionalne interese.

Vlada je 28. rujna usvojila odgovor na prigovore Europske komisije, a kako je izjavio Plenković, vrlo precizno je artikulirala stav i na jedan elaboriran način predstavila naše stajalište. U međuvremenu, i država i banke pozivaju na dogovor, a ishod je neizvjestan.

Prijavite se na naš Newsletter