Poliester Brajdic

Okusi proljeća na Krku

Okusi proljeća na Krku

Typography

"Krk Food Fest - Okusi proljeća" u 20 restorana na otoku Krku održava se od 19. travnja do 31. svibnja.

Novinari iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Velike Britanije i Hrvatske, članovi kluba Gastronaut koji inače osim novinara okuplja i vlasnike hotela, restorana i vinare i koji vodi predsjednica Zbora turistički novinara Hrvatskog novinarskog društva Karin Mimica, od 14. do 18. travnja posjetili su brojne restorane i kušali razna jela. Domaćini su bili Turistička zajednica otoka Krka te Turističke zajednice Omišlja, Njivica, Dobrinja, Malinske, grada Krka, Punta i Baške.

Tijekom festivala „Okusi Krka - okusi proljeća“ nude se jela sa šparogama, janjetina, krčki sir, krčki pršut koji je prvi u RH od EU-a dobio oznaku izvornosti, skuta, maslinovo ulje, jela od morskih plodova i domaće slastice.

Okusi proljeca Krk 3

Za novinare osim brojnih jela bili su pripremljeni i drugi sadržaji kao što je plovidba brodicom iz Malinske do Porta, katamaranom sa staklenim dnom i izletničkim brodom iz Punta na otočić Košljun. Organizirana je bila i šetnja antičkim središtem grada Krka i Bašćanskom stazom glagoljice te posjet plaži u Baški i plaži s ljekovitim blatom u Čižićima. Posjetio se i Muzej Stara verbenska kuća, u kojoj se nalaze fotografije i predmeti stari nekoliko stoljeća, a prikazuju život ondašnjeg „težaka“ i stanovnika Vrbnika i kraški fenomen špilju Biserujku.

U restoranu Primorska koliba kušalo se skutu s jadranskim škampima i šparogama, salatu od morskih plodova s bobom, rižoto s jadranskim kozicama, škampima i motarom, grdobinu s pireom od boba i motara, panacotu sa šparogama i crumble sa šparogama uz vino Šipun Ivice Dobrinčića.

U hotelu Malin, u restoranu Mulino među ostalim jelima poslužena je i fritaja od jaja i samoniklih šparoga.

Prezentacija maslinovog ulja OPG Utla održana je na masleniku na brežuljku na koji bura donosi posolicu. Ulja OPG Utla već su dva puta dobila zlatnu plaketu i osvojila prvo mjesto na svjetskom ocjenjivanju maslinovih ulja u New Yorku, među 3.000 maslinovih ulja iz cijeloga svijeta.

U konobi Intrada u Malinskoj kušalo se Pastirski pijat, domaću krčku janjetinu na žaru s pečenim krumpirom, fazolette sa svježim sirom i špinatom i Knežev presnac slasticu od skute i limuna.

U konobi Bracera jelo se sve ono što je taj dan podarilo more, ulov s njihova ribarskoga broda uz vina Frajona.

U restoranu Noštromo posluženi su brudet, buzara, salata od sipe, marinada, makaruni, šurlice, presnac, kroštule i maslinovo ulje s ružmarinom.

Kuhari bistroa Toni pripremili su beefsteak s krčkim povrćem i umakom od šparoga, linguine s dimljenim dagnjama i salatu od capesanta i šparoga, te koktele s južnim voćem s ginom i viskijem.
U Krku u dijelu zvanom Milohnići restoran Pod prevolt pripremio je juhu od koprive i brudet od sušene hobotnice uz vina Agrolagune.

Kuća krčkog pršuta, na Vrhu poslužila je paštetu od pršuta, kruh s pršutom, maneštru s pršutom i proljetnim krčkim povrćem s vinima Gospoja.

Restoran Galija u Krku odabrao domaću tjesteninu i kruh iz krušne peći, šurlice sa škampima i divljim šparogama, makarune s domaćom sipom, raviole punjene jadranskim kozicama u umaku od crnog tartufa uz vina Agrolaguna, Josić i Brzica.
U bar-restoranu na starorimskim iskopinama Volsonis, na glavnom trgu u gradu Krku poslužene su bruskete, pašteta od janjeće jetrice, namaz od tune, pita od koprive, pita od šparoga i sira, rižoto od koprive i šparoga, šurlice od divljači s otoka, krostata od domaćeg pekmeza od šljiva ili smokava uz vina Agrolagune.

U Baški u Heritage hotelu Forza na stolu su bile šurlice sa šparogama i kozicama, janjeće iznutrice s palentom i krema od skute uz vina Agris.

U Baški u restoranu Cicibela kušalo se od ribljeg moussea, domaćih kozica u dijon senfu i wiskyju do spaghettate alla Cicibela što je buzara od jastoga, škampi i školjaka sa šurlicama uz vina Pinkret i Svijetli dvori.

Restoran Marina je odabrao „finger food“ na temu šparoge, janjetine i morskih plodova.

I restoran Bocoon u Vrbniku pripremio je razna jela, a u vinariji Ivana Katunara osim Žlahtine kušala su se i druga vina, ali i voćne rakije.

Vinarija Šipun Ivice Dobrinčića predstavila je svoja vina Žlahtinu, ali i rijetke sorte Sansigot i Trojščinu, a uz nju je predstavljen i OPG Magriž iz Kornića sa svojim sirevima.

S terase restorana Nada u Vrbniku koji je poznat po dobrom vinu i hrani pogled se pruža u sve do obalnih mjesta Dramlja, Crikvenice i Selca.

Također u Vrbniku u restoranu koji se nalazi u sastavu Vinotela Gospoja obitelji Toljanić uz Žlahtinu, chef Din Knežević pripremio je majstoriju suvremene kuhinje uz pomoć tekućeg dušika što je bio performance kao dio večere tijekom koje se među ostalim jelo pohano jaje s mariniranim šparogama, teleći obrazi na kremi od tartufa, parfe od naranče i Cryo cheesecake od ovčjeg sira.

U hotelu Dražica predstavljen je sladoled Gelatidoro bez umjetnih boja i aroma, bez glutena, laktoze i rafiniranog šećera.

U Klimnu u restoranu Žal na obali može se doći i brodom i sidriti uz terasu. Na meniju su bili zeleni ravioli od špinata i skute i guanciale panceta, crvena bio riža s kaneštelama i kozicama, goveđi obrazi u Aceto glazuri, krema od krumpira i kandirani kumqwat, flexi choco ganache i žele od rabarbare uz vina Svijetli Dvori, Pinkret i Agrolaguna, a u kampu Maris Omišalj gdje je tema bio "Krčki finger food" predstavljeni su Antički dani i domaćini preodjeveni u rimske vojnike.

U restoranu Rivica u Njivicama, Dražen Lesica i njegova ekipa najprije su ponudili pjenušac Valomet. Nakon toga kušalo se maslinovo ulje sorte Drobnica iz maslinika Bonifačić, a od jela posluženi su kvarnerski škamp mariniran s jabukom uz Riesling kabinet Knebel 2016, Mosel, oslić u juhi, jež s tagliatelima uz Terre bianche couvee blanc 2016. Degrassi , lignja kozica i porto palenta uz Sansigot 2015. Dobrinčić i šparoga bijela čokolada i lješnjak uz Muškat Momjanski 2016. Kozlović.

Otok Krk je najnaseljeniji i najveći jadranski otok sa 19 tisuća stanovnika, a godišnje ga posjeti pet milijuna turista. Priredbe kao što su "Okusi proljeća " pridonose da i u predsezoni dođe što veći broj gostiju.

Okusi proljeca Krk 5

Prijavite se na naš Newsletter