Poliester Brajdic

Jakovčić: Simboli Istre u Bruxellesu

Jakovčić: Simboli Istre u Bruxellesu

Typography

Izvođenje spleta tradicionalnih istarskih plesova i rovinjskih bitinada na glavnom briselskom trgu Grand Placeu, što se pretvorilo u pravu turističku atrakciju, središnji je događaj Tjedna Istre u Bruxellesu kojemu je domaćin zastupnik Ivan Jakovčić (IDS/ALDE).

Uz zvuke prepoznatljivih istarskih instrumenata članice i članovi Folklornog društva Pazin otplesali su rašpu, staru polku i balun te zasvirali roženice, a članovi KUD-a Marko Garbin, koji djeluje u sklopu Zajednice Talijana, izveli su bitinadu, tipičan rovinjski način pjevanja. Sličan program, izveden u podne ispred glavnog ulaza u Europski parlament, privukao je pažnju brojnih eurozastupnika, posjetitelja i prolaznika.

Istra ples u Bruxellesu 2019 2

Istra ples u Bruxellesu 2019 4

U sklopu manifestacije Tjedan Istre u Bruxellesu u zgradi Parlamenta postavljena je izložba fotografija pod nazivom „Life in Istria”. Na dvadesetak fotografija prikazani su prepoznatljivi istarski motivi i trenuci iz svakodnevice žitelja Istre. Posebno su zapažene fotografije koje su snimili članovi foto grupe rovinjske osnovne škole Jurja Dobrile.

Istra izlozba u Bruxellesu 2019 2

Istra izlozba u Bruxellesu 2019 4

„Kao što je Istra jedinstvena u Republici Hrvatskoj takvu je želimo prikazati u cijeloj Europskoj uniji, s njezinim posebnostima, prirodnim i kulturnim, ali i nematerijalnim bogatstvima, s kojima svaki dan živimo u Istri”, istaknuo je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić koji je, zajedno s gradonačelnikom Labina Valterom Glavičićem i čelnikom Buzeta Sinišom Žulićem, nazočio otvorenju izložbe u Europskom parlamentu.

„Istra je regija puna simbola i ponosan sam što smo mnoge od njih donijeli u Bruxelles”, naglasio je Jakovčić u obraćanju uzvanicima i gostima svečanog otvaranja izložbe.

„Na ovoj izložbi fotografija prikazan je niz takvih simbola. No istaknuo bih i dio glazbeno-plesnog programa u kojem su rovinjske bitinade te rožnice i balun predstavljeni u živo. Istarski ples i pjesma izvedeni ispred zgrade Europskog parlamenta posebno su me oduševili. Siguran sam da će u video snimci tih pjesmama i plesova uživati i gledatelji u Istri. Jer Istra je u Bruxellesu, na glavnom gradskom trgu te ispred Europskog parlamenta, zakantala i zaplesala”, poručio je zastupnik Jakovčić.

Istra u Bruxellesu ples GP 1 2019

Prijavite se na naš Newsletter