Poliester Brajdic

Nakon uspješnog prvog polugodišta MOL Grupa podigla ciljanu godišnju EBITDA-u

Nakon uspješnog prvog polugodišta MOL Grupa podigla ciljanu godišnju EBITDA-u

Typography

- CCS EBITDA MOL Grupe je u prvom polugodištu 2018. iznosila 1,3 milijarde dolara što je na razini istog razdoblja 2017.
- Slabije rezultate u segmentu Downstreama nadoknadili rezultati Upstreama te Usluge kupcima
- Neto dobit iznosi 512 milijuna dolara

3. kolovoza MOL Grupa je objavila financijske rezultate poslovanja u prvih šest mjeseci 2018. godine. EBITDA se zadržala na vrlo visokoj razini iz prethodne godine te iznosi 1,3 milijardi dolara. Temeljem tih rezultata kompanija je podigla svoju godišnji EBITDA plan s prethodnih 2,2 na 2,4 milijarde dolara.

EBITDA Upstreama je u prvih šest mjeseci ove godine iznosila 612 milijuna dolara (159,4 milijardi forinti), što je povećanje za 37 posto u odnosu na isti period prošle godine zahvaljujući rastu cijena nafte i plina. Prosječna dnevna proizvodnja nafte i plina je u prvom polugodištu ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prvo polugodište 2017. godine te je iznosila 110 tisuća barela ekvivalenta nafte na dan (boepd). Smanjene proizvodne količine u Mađarskoj, Hrvatskoj i Rusiji nadoknadila je povećana proizvodnja u Ujedinjenom Kraljevstvu. Nakon pokretanja proizvodnje plina na području Catcher ona je u svibnju dosegla vrhunac s proizvedenih više od 60 tisuća barela ekvivalenta nafte na dan (bruto). MOL na tom polju ima 20 posto poslovnog udjela i nije u statusu operatora.

Čista CCS EBITDA Downstreama u prvom polugodištu 2018. iznosila je 492 milijuna dolara (128,4 milijardi forinti) i bila je 24 posto manja u odnosu na isti period prošle godine, s obzirom na to da je baza bila vrlo visoka, a okolnosti na makrorazini nepovoljne. Integrirana petrokemijska marža pala je za više od 150 eura/t, a rafinerijska marža na razini Grupe bila je manja za 1,1 dolar po barelu. Pozitivni interni rezultati, uglavnom u segmentu petrokemijske proizvodnje, samo su djelomično nadoknadili pad marži.

Usluge kupcima nastavljaju s rušenjem rekorda, zaključivši prvo polugodište 2018. s EBITDA-om od 192 milijuna dolara (50,2 milijarde forinti), što je povećanje za 28 posto u usporedbi s prethodnom godinom. Za ovaj rast zaslužna je kombinacija povećanih marži robe široke potrošnje te značajnog rasta prodaje goriva uslijed pojačane potrošnje na području srednjoistočne Europe. Marža robe široke potrošnje nastavila je rasti jače od marže goriva, dosegnuvši 27 posto ukupne marže, što je porast od 24 posto u odnosu na godinu ranije.

EBITDA plinskog segmenta dosegla je u prvoj polovici godine 116 milijuna dolara (29,8 milijardi forinti), što je za 8 posto povećanje u odnosu na isti period prošle godine.

Predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi komentirao je rezultate: “Naš integrirani i postojani poslovni model još jednom je dokazao svoju vrijednost u promjenjivim okolnostima, omogućivši nam da povećamo očekivanu godišnju čistu CCS EBITDA u 2018. na oko 2,4 milijarde dolara (s oko 2,2 milijarde dolara). MOL Grupa je u prvoj polovici ove godine ostvarila impresivne rezultate s EBITDA-om od 1,3 milijardi dolara i zadržala profitabilnost poslovanja na razini izvrsne 2017. godine u okolnostima rastućih cijena nafte te sniženih marži u Downstreamu. Također smo dobro napredovali u provedbi svoje strategije transformacije do 2030., koja je u punom zamahu.”

Prijavite se na naš Newsletter