Poliester Brajdic

MOL Grupa i APK dogovorili strateško partnerstvo za recikliranje plastike

MOL Grupa i APK dogovorili strateško partnerstvo za recikliranje plastike

Typography

MOL Grupa i APK AG jučer su u Merseburgu potpisali sporazum o strateškoj suradnji.

Kao prvi korak u suradnji, MOL će podržati završetak APK-ovog postrojenja u Merseburgu. Postrojenje će poslužiti kao pilot projekt za inovativni proces na bazi otapala nazvan Newcycling®, a koji omogućuje oporabu visoko kvalitetnih materijala iz složenih višeslojnih pakiranja.

Ferenc Horvath, Izvršni potpredsjednik MOL Grupe za Downstream je izjavio: „U skladu sa strategijom MOL 2030, poduzimamo korake koji će rezultirati rastom poslovanja petrokemijskih proizvoda i ulazimo u intenzivnu industriju znanja zajedno sa strateškim partnerima. Uočavamo rastuću potražnju naših kupaca za recikliranom plastikom, a istovremeno smo posvećeni ideji kružne ekonomije i održivosti. Želja nam je postati lider u recikliranju u Srednjoj i Istočnoj Europi, a današnji sporazum označava prvi korak na tom putovanju. MOL, kao prepoznati proizvođač polimera u Srednjoj i Istočnoj Europi, zajedno s inovativnim partnerom kao što je APK, radit će na daljnjem razvoju tehnologije Newcycling® i njezinom korištenju u našoj ključnoj regiji gdje postoji značajna potreba i potencijal za recikliranjem plastičnog otpada.“

APK je razvio Newcycling® - inovativnu tehnologiju za recikliranje koja se može primijeniti na široku paletu mješovitih vrsta plastike i obraditi ih u visoko kvalitetne sirovine. Prvo Newcycling® postrojenje koje će koristiti APK-ovu glavnu tehnologiju trenutno se postavlja u sjedištu kompanije u Merseburgu.

Klaus Wohnig, APK-ov glasnogovornik Uprave je istaknuo: „U proteklih nekoliko godina, APK je, zahvaljujući sredstvima financijskih investitora MIG Fondsa i AT Newteca, značajno razvio novu tehnologiju Newcycling® i sada se ona pozicionirala na tržištu , što smo dokazali zajedničkim projektima s vodećim igračima u ambalaži, robi široke potrošnje i industriji plastike. Ponosni smo na strateško partnerstvo s MOL-om, cijenjenom kompanijom u industriji polimera, kako bismo dovršili naše novo postrojenje u Merseburgu i zajedno ušli na tržište Srednje i Istočne Europu za koje smo procijenili da će biti vrlo zanimljivo u budućnosti jer se očekuje snažan trend prelaska s odlaganja i spaljivanja na recikliranje i doista kružnu ekonomiju plastike. S obzirom na MOL-ovo snažno prisustvo u toj regiji, smatramo ga najboljim partnerom za iskorak na tržište Srednje i Istočne Europe.“

Jedan od temeljnih ciljeva strategije MOL Grupe 2030 je prošiti vrijednost petrokemijskog lanca kompanije. Vodeći se time, MOL Grupa planira uložiti oko 4,5 milijardi dolara do kraja sljedećeg desetljeća u petrokemijske i kemijske razvojne projekte. Kao dio razvojne strategije, MOL Grupa planira nadograditi svoje mogućnosti recikliranja jer je recikliranje plastike najpovoljnija i ekološki prihvatljiva opcija za odgovorno upravljanje plastičnim otpadom. Plastična ambalaža jedan je od ključnih strateških segmenata definiranih u strategiji MOL 2030 Enter Tomorrow i sektor u kojem oba partnera prepoznaju rastuću potražnju za recikliranim materijalima.

O MOL Grupi

MOL Grupa je integrirana, međunarodna naftna i plinska kompanija sa sjedištem u Budimpešti. Uz tradiciju dužu od 100 godina, prisutna je u više od 30 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 26.000 ljudi. MOL ima više od 80 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljikovodika, a raznovrstan portfelj kompanije uključuje aktivnosti vezane uz naftu i plin u 13 zemalja, dok se proizvodne aktivnosti odvijaju u osam zemalja. Unutar integriranog lanca opskrbe MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrokemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima gotovo 2.000 benzinskih postaja u devet zemalja srednje i jugoistočne Europe. MOL Grupa je opskrbljivač polimernim proizvoda kao što su polipropilen, polietilen s malom gustoćom i visokom gustoćom s više od 1.000 kt godišnje prodaje.

O APK-u

APK je kompanija koja se bavi inovativnom tehnologijom recikliranja. U svom sjedištu u Merseburgu pokraj Leipziga, APK proizvodi visokokvalitetni reciklirani plastični materijal koji se vraća iz post-potrošačkih i proizvodnih izvora. APK-ova glavna tehnologija je Newcycling® – tehnika temeljena na otapalu koja omogućuje dobivanje visoko kvalitetne plastike iz složenih smjesa i višeslojnih kompozita (tzv. višeslojna ambalaža) koji se ne mogu reciklirati korištenjem konvencionalnih sustava recikliranja. To omogućuje da se reciklirani proizvodi ponovno koriste u zahtjevnim primjenama, kao što je fleksibilno pakiranje. Više informacija nalazi se na internetskim stranicama www.apk-ag.de.

Prijavite se na naš Newsletter