Poliester Brajdic

Sedamdeset posto Bečana pješači svaki dan

Sedamdeset posto Bečana pješači svaki dan/© Mobilitätsagentur Wien GmbH

Typography

Pješačenje je u Beču sve popularnije.

Najnovija studija o mobilnosti građana provedena među 4.600 ispitanika pokazuje da je popularnost pješačenja s 59 posto 2013. godine porasla na čak 88 posto 2017. godine.

Sukladno studiji 70 posto ispitanika pješači svaki dan, 25 posto više puta tjedno, 4 posto više puta u mjesecu, a samo 1 posto pješači rjeđe od jednom na mjesec. Razlog za sve veću popularnost pješačenja osjećaj je sigurnosti koji građani imaju. 75 posto ispitanika navelo je naime da se kao pješak osjeća sigurno u glavnom gradu Austrije. No ovisno o dijelu grada tu ipak ima razlike. 88 posto ispitanika iz gradskog okruga Florisdorf istaknulo je da se osjeća sigurno, dok je u Simmeringu to učinilo samo 41 posto ispitanika.

Globalno gledano Bečani više pješače nego što se voze automobilima. 38 posto svih putovanja u Beču obavlja se javnim prijevozom, 28 posto pješice, 27 posto osobnim automobilom te 7 posto biciklima.

Na upit o tome što bi u gradu trebalo promijeniti kako bi se pješački promet još više unaprijedio, 69 posto ispitanika odgovorilo da bi zelena pješačka svjetla na semaforima trebala duže trajati, a dvije trećine njih želi više klupa za odmor. Bečanima je osim toga iznimno važna čistoća nogostupa te blizina zelenih površina i uslužnih sadržaja.

Provođenjem studija poput ove Bečka agencija za mobilnost i Grad Beč prikupljaju vrijede informacije važne za razvoj budućih mjera za unaprjeđenje pješačkog prometa u gradu.

Prijavite se na naš Newsletter