Poliester Brajdic

U Beču se iz Dunava svaki dan izvuče 90 tona vodenog bilja

Foto: Košnja podvodnog bilja u Beču © WGM/Jobst

Typography

Zbog eksplozivnog rasta makrofita koji su od presudne važnosti za kvalitetu dunavske vode Grad Beč je ove godine morao udvostručiti kapacitete za njihovo održavanje.

Odmah nakon otapanja ledene površine u ožujku prvi su brodovi za košenje podvodnog raslinja započeli s radom, a trenutno je za košenje i sakupljanje bilja zaduženo 17 brodova koji su na zadatku sedam dana u tjednu.

Bec amfibijski brodovi kosnja vodenog bilja

Košnja se vrši u ograđenim dijelovima koji se protežu i na nekoliko kilometara. Ograđivanjem se želi spriječiti da struja i vjetar rasprše pokošenu travu jer je njezino sakupljanje onda puno kompliciranije i duže traje. Bilje se nakon sakupljanja kamionima odvozi u gradsku kompostanu Lobau. Dnevno se iz vode izvuče i do 90 tona biljnog otpada - količina za čije je sakupljanje prošle godine bilo potrebno i do tjedan dana.

Razlog tomu su iznimno visoke temperature koje su ovog proljeća potaknule brži i snažniji razvoj podvodnog bilja. Nakon tri godine umjerenijeg rasta, Dunav je ove godine ponovno doživio eksplozivan rast raslinja. Mjerenja pokazuju da biljke na pojedinim mjestima u četiri tjedna narastu i po dva metra.

Košnja amfibijskim brodovima stoga se ove godine provodi na dubini od 2,5 metra, jer biljke koje se odrežu pri samom korijenu sporije rastu.

Područja oko molova koja brodovima nisu dostupna uređuju ronioci koji bilje kose srpovima. A poduzeća koja su smješten uz samu obalu od gradskog Ureda za gospodarenje vodama mogu iznajmiti posebne kosilice kako bi sami pokosili dijelove oko vlastitih molova i mostića.

Prijavite se na naš Newsletter