Poliester Brajdic

Slonovski izmet za krupnije povrće

Tiergarten Schönbrunn/FOTO: Daniel Zupanc

Typography

Spremnik s pet litara slonovskog izmeta u bečkom zoološkom vrtu košta pet eura.

Jeste li se ikad zapitali što se događa s izmetom slonova iz zooloških vrtova? Jedan slon u prosjeku u sat vremena može proizvesti i cijelu kantu izmeta, a to nije zanemarivo.

Bečki zoološki vrt „Tiergarten Schönbrunn“ našao je sjajno rješenje za problem slonovskog izmeta. Osim što njihovim „nusproizvodima“ gnoje vlastita polja na kojima proizvode „zelenjavu“ za ishranu životinja iz vrta, uprava se odlučila da će jedan dio nastalog izmeta prodavati stanovništvu za gnojenje cvijeća na balkonima, u povrtnjacima i voćnjacima. Slonovski je izmet u zoološkom vrtu dostupan u spremnicima od pet litara koje su hermetički zatvorene.
„Na taj se način bez problema možete voziti i u javnom prijevozu“, šali se zaposlenik vrta Gregor Hirsch koji se brine o slonovima.

Zoološki vrt još ne vrši isporuke ovog zanimljivog gnojiva na kućnu adresu pa se po izmet mora doći direktno kod njih. U tu se svrhu koristi ulaz za zaposlenike bez potrebe plaćanja ulaznice. Cijena jedne kante iznosi 5 eura, od čega je 1,5 eura kaucija koja se po povratku spremnika može dobiti natrag.

„Naših pet slonova trenutno svakih sat vremena proizvede tri do pet kanti izmeta. Slonovski je izmet jako pogodan kao gnojivo jer ga ne treba ukopavati ili ostaviti da odstoji. Razlog tomu je što slonovi iskorištavaju relativno malo tvari iz hrane. Veću hrane samo usitne i ona samo prođe kroz njihov probavni sustav.“, ističe Hirsch dalje.

Bec Tiergarten Schonbrunn

Posebno velik interes za slonovsko gnojivo javlja se u jesen kada ljudi gnoje svoje vinograde i šumske površine. Bečki zoološki tada zna prodavati i cijele automobilske prikolice pune izmeta. Oni koji u svojim povrtnjacima koriste gnojivo tvrde da su plodovi znatno krupniji nego oni uzgojeni uz dodatak uobičajenog gnojiva, a zaposlenicima vrta na degustaciju često donesu i nešto od onog što su uzgojili.

Prijavite se na naš Newsletter