Poliester Brajdic

51 posto svih kupnji u Beču obavlja se pješice ili biciklom

Fahrrad Wien/FOTO: Wolfgang Zajc

Typography

Bečani su ekološki osviješteni i kad putuju u kupovinu.

Aktualno istraživanje austrijskog autokluba VCÖ pozabavilo se načinom na koji Austrijanci obavljaju kupovinu. Ispitivanje je potvrdilo da Bečani tri četvrtine kupovina obavljaju pješice, biciklom i javnim prijevozom.

VCÖ ukazuje na to da je upravo kupovina veliki faktor za promet i očuvanje okoliša. Ekološki bilanca kupovine ne ovisi samo o kupljenim proizvodima, nego i o načinu prijevoza koji se u tu svrhu koristi. Bečani radnim danom 850.000 puteva prijeđu zbog kupovine, a sam čin kupovine važan je razlog za mobilnost. Promet u svrhu kupovine tijekom tjedna čini šestinu, a subotom čak trećinu svih kretanja.

U usporedbi s ostalim austrijskim pokrajinama, stanovnici glavnog grada najmanje koriste automobile za odlazak u kupovinu, svega 27 posto. 51 posto svih kupnji u Beču se obavlja pješice ili biciklom, a 22 posto javnim prijevozom.

Osim dobrog javnog prijevoza i mreže biciklističkih staza iz VCÖ-a ukazuju da su za smanjenje automobilskog prometa također bitna mjesta za odlaganje bicikala. Jedan od razloga za tako dobre rezultate u glavnom austrijskom gradu je kako stručnjaci ističu i to što je više od polovice puteva do trgovina i trgovačkih centara u Beču kraće od jednog kilometra.

Prijavite se na naš Newsletter