Poliester Brajdic

Može li Srbija biti najveći trgovinski partner BiH?

Njemačka, Italija i Slovenija ostali su veliki trgovinski partneri BiH

Typography

Statistika pokazuje kako je pokrivenost bosanskohercegovačkog uvoza iz Hrvatske izvozom roba u 2017. godini iznosila 44,7 posto.

Hrvatska je i u 2017. godini zadržala prvo mjesto među državama koje su na popisu vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine, a u stopu je prati Srbija, piše internetski portal b92.

Hrvatska bilježi znatno povećanje postotka i uvoza i izvoza u usporedbi s 2016. godinom, međutim u stopu je slijedi Srbija s očiglednim pretenzijama da preuzme vodeće mjesto, podaci su koje je u ponedjeljak objavila Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine.

Dominacija nafte

Bosna i Hercegovina je u protekloj godini iz Hrvatske uvezla roba u vrijednosti od 2,96 milijardi konvertibilnih maraka (KM), odnosno 1,514 milijardi eura, dok je izvoz iz BiH u Hrvatsku dostigao vriejednost od 1,326 milijardi KM odnosno 678 milijuna eura. Među robama koje Hrvatska izvozi u BiH dominiraju naftni derivati kao i električna energija, a slijede šećer, čokolada i pivo. BiH u Hrvatsku najviše izvozi struju, kao i sirovi aluminijum, drvo, tkaninu. U usporedbi s 2016. godinom uvoz iz Hrvatske u BiH povećan je 16,18 posto, a izvoz iz BiH u Hrvatsku za čak 30,38 posto. Statistika pokazuje kako je pokrivenost bosanskohercegovačkog uvoza iz Hrvatske izvozom roba u 2017. godini iznosila 44,7 posto.

Malo niža vrijednost

Drugi najveći vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine je Srbija, s vrijednošću uvoza odnosno izvoza tek nešto manjom nego u slučaju Hrvatske, a slijede Njemačka, Italija i Slovenija. Izvoz Srbije u Bosnu i Hercegovinu u 2017. godini bio je vrijedan 2,5 milijardi KM, odnosno 1,3 milijarde eura, dok je Bosna i Hercegovina izvezla u Srbiju roba u vrijednosti od 1,1 milijardi KM odnosno 591 milijuna eura.

Preneseno s: Poslovni.hr

Prijavite se na naš Newsletter