Poliester Brajdic

Melania Trump privlači turiste u Sloveniju

Donald i Melania Trump

Typography

Broj stranih gostiju prošle godine porastao za 17 posto, Amerikanaca 24 posto više.

Broj stranih turista koji su prošle godine posjetili Sloveniju porastao je za gotovo 17 posto i iznosio je 3,4 milijuna, objavili su slovenski mediji, što je brojka koju je u velikoj mjeri potaknula činjenica da je američka Prva dama Melania Trump rođena u toj zemlji.

Slovenija se također uspješno predstavila kao sigurna i zelena destinacija u srcu Europe koja nudi Jadransko more, ali i planinska odredišta. Zemlja je 2017. zabilježila četvrtu po redu uspješnu turističku godinu s ostvarenim rekordnim turističkim brojkama. Melania Trump rođena je u slovenskom gradiću Sevnici, u jugoistočnom dijelu Slovenije, otkuda je krenula u svijet ostvarivši karijeru modela i preselivši se u SAD.

Zanimanje inozemne javnosti za Sloveniju nakon što je u Bijelu kuću ušao "najslavniji slovenski zet" jako je poraslo pa su priliku, osim za turističku reklamu, dobili i neki slovenski ugostitelji i obrtnici, makar ih je Melania preko svoje odvjetnice upozorila da su i Melania i Trump zaštićeni kao brend i da ne bi smjeli zlorabiti njihova imena u komercijalne svrhe. U Sevnici je međutim postao popularan desert od jagoda što ga je lokalni slastičar nazvao Melania, pojavila se i torta First Lady, a u novoj kulinarsko-turističkoj ponudi našao se čak i "predsjednički hamburger".

Riječ o slučajevima koji su simpatični i američkoj Prvoj dami te nije pokrenula sudske postupke. Većina stranih turista dolazi iz Italije, Njemačke i Austrije, pri čemu broj njemačkih turista raste godinu za godinom za 26 posto. Broj turista koji pristižu iz SAD-a porastao je samo u studenome prošle godine za 24 posto.

Preneseno s: Poslovni.hr

Prijavite se na naš Newsletter