fallback

Okusi Dalmacije u Turopolju

Okusi Dalmacije u Turopolju

Typography

Večer dalmatinske kuhinje okupila je vinare i novinare u restoranu Mon ami u Velikoj Gorici.

Uz biranu hranu nastupile su vinarije Zdjelarević i Iuris. Obiteljska vinarija Zdjelarević, prva je privatna vinarija u bivšoj Jugoslaviji koja je 1985. počela plasirati vina najprije na zagrebačkom tržištu. Restoran Skelin bio je u to doba poznat po ribljim specijalitetima, ali i po Zdjelarevićevim vinima.

Skelin danas ima hotel,a hotel je u Brodskom Stupniku imao i Zdjelarević, a danas ima difuznu vinariju u Zagrebu.

Iuris vinarija obitelji Klasiček, osnovana 1994.g., smještena je u Erdutskom vinogorju na području Kraljevo Brdo. Tradicija uzgoja vinove loze na ovim područjima seže od davne 1910.g. kada je tu vinograde podigla poznata osječka obitelj Piller, čije nasade i vinski podrum, 1977.g., kupuje Damir Klasiček (osnivač i direktor vinarije). Danas vinarija ima 50 ha vinograda od čega crnih sorti – 90% vinograda a 10% bijelih sorti, od kojih prevladava Sauvignon Blanc.

Poznati kuhar restorana Mon Ami Goran Marko Beus iz paštetu od lubena i škampa te uz namaz od zelenih maslina poslužio je Pinot Grigio, Iuris 2016. Chardonnay Z.W.S. (Zdjelarević Wine Selection) 2016.pratio je "duo jadranske tune:carpaccio i tatarski", Žlahtinu, Z. W. S Selekcija 2016 Zdjelarević pratila je Gregada od komiškog mola, brbavica i kozica. Kušalo se i vino Tempera(Premium), Iuris 2015. uz brudet od jadranskih lignjica s mediteranskim travama i njokima od pira.

Predstavljeno je i jedno vino iz Hrvatskog zagorja, Cuvee, Bodren, Ice $ Sweet wine 2015. (ledeno vino koje se dobiva branjem prosušenih bobica kada je najmanje tri dana temperatura ispod minus šest stupnjeva). Boris Drenški ima kolekciju Dekantera najprestižnijih vinskih nagrada na svijetu.

Jela je pratilo višestruko nagrađivano extra djevičansko maslinovo ulje iz vlastitog maslinika Barice i Brune Ceronje vlasnika Mon ami-ja u Skradinu.

Snimio: Marko Čolić