fallback

Održan Vino.com

Zala i Janez Šekoranja iz Slovenije

Typography

U hotelu Esplanade u Zagrebu održan je 12. Međunarodni festival vina i dobre hrane Vino.com.

Vino.com je otvorio izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, a na otvorenju je govorio i veleposlanik
Ruske federacije Anvar Azimov jer je zemlja partner na ovogodišnjem Vino.comu bila Ruska federacija. Na području Dagestana vino se proizvodilo i prije dvije tisuće godina. Na radionici koju je vodio predsjednik Uprave ruske tvrtke "Vino vinogradarstvo forum" Vitalij Merkushev kušala su se vina koja su dobila priznanja na međunarodnim ocjenjivanjima (Decanter,Mundus vini, IWC, IWSC).

Među 40 radionica koje su sve bile popunjene veliko zanimanje privukla je i radionica "Engleski pjenušci, nova Champagna?"
Klimatske promjene očituju se i na Britanskom otoku u sve boljim berbama. Kušalo se pjenušce s Južnoengleskih područja Dorset, Hampshire, Sussex i Kent.
"Enjingi,crni Enjingi" radionica koju je vodio novinar Ivo Kozarčanin ponovno je pokazala da je Ivo Enjengi ne samo vizionar nego i vinar koji je već prije mnogo godina odlučio da vina proizvodi ekološki. Kušalo se vina stara dvadeset i više godina. Gotovo je mistično da se ta vina mogu održati u dobroj kondiciji tako dugo iako nisu tretirana kemijskim sredstvima za zaštitu i produženje vijeka trajanja. Među ostalim kušalo se i Zweigelte iz 2012., 1994. i 1985. godine.

Ivo Kozarčanin objavio je i dobitnike u ocjenjivanju vina "Pet zvijezdica" To ocjenjivanje su prije četiri godine osnovali "vinski" novinari Ivo Kozarčanin iz "24 sata", Vito Andrić iz Večernjeg lista i Glavni urednik revije "Svijet u čaši" Željko Suhadolnik. Uz njih u ocjenjivanju sudjeluju i enolozi, sommelieri i vinari.
Za 2017.godinu Merlot 2012. izborna berba 2012., poluslatko, Krauthaker, Kutjevo, 16%, 170 kuna uzeto u vinariji najbolje je ocijenjeno vino četvrte sezone Vinskih zvijezda.

Zlatan plavac Grand Cru 2011., Zlatan otok, Plenković, Hvar, 15%, 180 kuna Dropi promocija najbolje je vino od autohtone hrvatske sorte.

Na radionicama se kušalo najpoznatija svjetska vina među kojima i Chateau Latour Chateau Larose, Taittinger i Almaviva-Baron Philippe de Rothschild- Vina Concha y Toro. Nastupilo je 300 izlagača, a na festival je došlo 8000 posjetitelja i to ne samo iz Zagreba nego i iz drugih dijelova Hrvatske i iz Inozemstva.