Izbornik

Državna kovnica novca otvorila trgovinu u kojoj nudi više od 100 vrsta kovanica i medalja

Državna kovnica novca otvorila trgovinu u kojoj nudi više od 100 vrsta kovanica i medalja

Typography

Hrvatski novčarski zavod, državna kovnica koja se primarno bavi proizvodnjom optjecajnog kovanog novca, otvorio je novouređenu trgovinu u kojoj će građani moći razgledati i kupiti više od sto vrsta kovanica i medalja.

Uz proizvodnju optjecajnog novca, naime, Hrvatski novčarski zavod uspješno razvija i komercijalni program: proizvodnju prigodnog zlatnog i srebrnog kovanog novca, kao i medalja od plemenitih i neplemenitih metala. Trgovina Hrvatskog novčarskog zavoda smještena je u središtu Zagreba, u zgradi Hrvatske pošte, a svojim konceptom objedinjuje svojevrsnu numizmatičku riznicu, poklon galeriju i umjetničko-izložbeni prostor.

Trgovina HNZ a 2

„Ponosimo se uspjehom Zavoda te namjeravamo i dalje razvijati poslovanje, prvenstveno kroz segment prigodnog programa. Kao dio strategije razvoja, jedan od prvih koraka otvaranje je novog prodajnog mjesta u prostoru Hrvatske pošte u Jurišićevoj 13 u Zagrebu, gdje će biti dostupni svi naši proizvodi. U suradnji s umjetnicima i dizajnerima, u stvaranju naših proizvoda koristimo tradicionalne metode i vještine kao i nove tehnologije. Želimo Zavod učiniti mjestom na kojem će svi kupci pronaći vrijedne i trajne poklone za posebne prigode poput krštenja, krizme, diplome, vjenčanja, poslovne poklone i slično“, kaže Damir Bolta, predsjednik Uprave Hrvatskog novčarskog zavoda.

Trgovina HNZ a 4

Kovanice Hrvatskog novčarskog zavoda specifične su po tome što sadrže prepoznatljive elemente identiteta Republike Hrvatske ili poznate osobe iz hrvatske povijesti poput Ruđera Boškovića, Nikole Tesle i kralja Tomislava. Prigodna izdanja obilježavaju važne događaje za Hrvatsku, a na nekim izdanjima prigodnog kovanog novca nalazi se hrvatska kulturna ili povijesna baština kao što su paška čipka i dubrovačka karaka. Sve kovanice su jedinstvena umjetnička djela nastala kao rezultat spoja tehnologije i tradicije u kojima se čuvaju vještine umjetničkog graviranja i poliranja metala, a potpisuju ih renomirani hrvatski akademski kipari. Vrijednost prigodnih kovanica, bilo da je riječ o poklonu ili eksponatu u zbirci, raste iz dana u dan. A kad Hrvatska postane članica europske monetarne unije i hrvatska kuna bude zamijenjena eurom prigodne kovanice s domaćom valutom imat će neprocjenjivu vrijednost.

Trgovina HNZ a 3

Interijer nove trgovine Hrvatskog novčarskog zavoda uredio je arhitektonski ured BIRO. Pri uređenju prostora poseban naglasak je stavljen na transparentnost površina i postojanost monumentalnih elemenata koje definiraju trgovinu.