Izbornik

Izložba slika Nosi me more

Izložba slika "Nosi me more" Zdenke Bilušić

Typography

Izložba slika "Nosi me more" Zdenke Bilušić otvorena je u Caffe Galeriji Badrov "Crveno i crno" na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu.

Zdenka Bilušić voditeljica Ogranka Matice hrvatske u Šibeniku voditeljica je svih dječjih radionica na Međunarodnom dječjem festivalu.

"Likovni put Zdenke Bilušić potvrđuje činjenicu da u životu sve ima neko svoje vrijeme kojim ni svjesno ni podsvjesno ne možemo gospodariti, nego se putovi otvaraju kad zatvorimo razne krugove u koje smo gurnuti ili smo ih zbog nečega izabrali. U ovom slučaju svi su se ti krugovi taložili da bi iz njih iščilio Zdenkin likovni izričaj.

Njezine slikovnice referirale su se na svijet rijetkih i zaštićenih bića rijeke Krke i velikog Šibenčanina Fausta Vrančića. Od starih knjiga, čiju potpunu i definitivnu destrukciju nije mogla ni željela podnijeti stvorila je padobran ne bi li velikom meštru imaginacije osigurala meko prizemljenje. A onda su iz knjiga počele iskakati noge, glave, svjetovi koji su tek počeli svoje traženje i koji će je tko zna gdje odvesti. Za to je osigurala neke zaboravljene brodove, one isključivo drvene i isključivo natrule koji čekaju svoje kalafate da im po paradigmi prošlosti osiguraju budućnost. Osigurana će biti: u mašti zasigurno, u stvarnosti vjerojatno – jer vremena se mijenjaju. Na Zdenkinim slikama oni su i svjedočanstvo iz prošlosti i mogućnost u budućnosti budemo li znati spojiti vremena u stvarne svjetove.

Tako, malo po malo, Zdenkinim krajolikom ušetava vrijeme prošlo u vrijeme buduće, što je i pokretački credo zbornika/časopisa Osvit kojeg je osnovala prije dvije godine, kojemu je glavna urednica i s kojim otvara prostor svima koji imaju što reći o tom svijetu šibenskog ozračja, šibenskog kanala svetog Ante na kojem jedan semafor kontrolira i regulira protok dolazaka i odlazaka brodica, brodova, jedrilica, jahti, kruzera i drugih morskih nemani što se u posljednje vrijeme namnožiše između Krke i Kornata. A u tom prostoru je nasljeđe s kojim se ne igra samo na pogled nego i na srce. Tamo su svjetovi zbog kojih treba listati knjige i živjeti grad, gdje treba biti čovjek s drugim ljudima, gdje oni koji u nekom trenutku odlaze ne bivaju zaboravljeni. Njih ne regulira semafor u kanalu, njihovi putovi strancima su skroviti.

Birajući tako materijale i strukture svojih izričaja Zdenka Bilušić ovom se prigodom „rastrtim, nerubljenim lancunićima“ prisjetila zlarinskog pjesnika Mladena Bjažića. Namjerno kažem zlarinskog jer on je svoj otok i u stvarnom i u prenesenom smislu i svaki čovjek vrijedan pamćenja otok je za sebe. Iako je umro u – kako se to običava reći – dubokoj starosti Mladen Bjažić bio je upravo ono što nam sugerira i ostvaruje Zdenka na svojim slikama: zaigrani sijedi dječak koji juri kroz strip života, još iz onog djetinjstva u kojem je postojala zabrinuta majka, daleka adresa oca i otok kao svijet preko kojeg treba odlepršati da bi se imalo gdje vratiti. Te činjenice pjesnik Bjažić nosio je kroz život brojna desetljeća, kroz njih je bio i ostao svoj otok. Svježinom nove otvorene stranice svog stvaralaštva Zdenka Bilušić ostvaruje tu zaigranost sijedog dječaka Mladena kao pršteću energiju punu nježnosti." piše Grozdana Cvitan.

Izložba se može pogledati do 22. listopada.