Izbornik

Izložba Dva lica Indije

Djed i unuk koji redovito pale lampe uljanice u samostanu Lamayuru u Ladakhu

Typography

Izložba Dva lica Indije u Mimari od 16. do 28. listopada.

Izložba fotografija prof. Branka Kladarina „Dva lica Indije“ otvara se u zagrebačkom Muzeju Mimara u utorak, 16. listopada 2018. u 19 sati i ostaje otvorena do 28. listopada. Organizatori su Izdavačka kuća Meridijani, Muzej Mimara i Veleposlanstvo Republike Indije u RH.

Izložbu će otvoriti Njegova Ekselencija g. Sandeep Kumar, veleposlanik Republike Indije u Republici Hrvatskoj i prof. Petra Somek, urednica časopisa „Meridijani“.

Naziv izložbe odnosi se na dvije različite indijske pokrajine. Na fotografijama su tako zagasite boje, asketizam i mirnoća stanovnika Ladakha, indijskog dijela Himalaje s jedne strane i pustinjskog Rajasthana, punog raskoši i šarenila s druge.

Fotografije su nastale u prošlih 10 godina, kao rezultat brojnih putovanja Branka Kladarina, dugogodišnjeg suradnika časopisa za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja „Meridijani“, u Indiju.

Snažan koloristički kontrast vizualno je vrlo dojmljiv: u budističkom, visokoplaninskom i asketskom Ladakhu, koji kulturološki pripada Tibetu, dominira kestenjasta boja odora budističkih redovnika, žene se u pravilu ne kite nakitom, a muškarci su često izbrijanih glava i nikada ne puštaju bradu ni brkove. Suprotno tome, u hinduističkom Rajasthanu, kojim dominira pustinja Thar, ljudi kao da naglašenim koloritom žele kontrastirati pustinjskom pijesku: žene gotovo da se natječu koja će odjenuti šareniji sari i staviti što više nakita, dok muškarci glavu uvijek ukrašavaju raznobojnim turbanima i puštaju dugačku bradu i brkove.

Dva lica Indije izlozba 02

U Rajasthanu već se i djevojčice ukrašavaju raskošnim nakitom, po uzoru na majke i bake

Dva lica Indije izlozba 03

Autor izložbe Branko Kladarin, povjesničar umjetnosti, konzervator, putopisac i fotograf

Branko Kladarin je povjesničar umjetnosti, konzervator, skladatelj i dirigent, putopisac i fotograf. U prošle 22 godine pisanja za časopis „Meridijani” objavio je 60-ak putopisa popraćenih s gotovo 1.000 fotografija te je postao jednim od naših najcjenjenijih i najdugovječnijih putopisaca. Usmjeren na daleka i ekstremno izolirana područja euroazijskog kontinenta, Branko je često bio u pogibeljnim situacijama, a sve s ciljem da nam sa svojih putovanja donese jedinstvene putopise u kojima je na stručan, a istodobno zanimljiv i topao način, obrađivao teme iz dalekih krajeva.

No, Brankov interes nije se iscrpio na temama iz dalekih i egzotičnih krajeva, već je s jednakim entuzijazmom obrađivao i brojne hrvatske i druge europske destinacije, kako bi na sebi svojstven način približio čitateljima Europu i europske vrijednosti.