Izbornik

Crno-bijeli Zagreb

Izložba fotografija CRNO-BIJELI ZAGREB

Typography

Izložba fotografija "CRNO-BIJELI ZAGREB", gluhih umjetnika može se pogledati u Caffe galeriji BADROV "Crveno i Crno" na Trgu žrtava fašizma br. 1 u Zagrebu.

Izloženi su radovi članova Udruge za kulturu, umjetnost i turizam osoba oštećena sluha Hrvatske "Svijet tišine". "Bilo je teško odlučiti se što fotografirati? Koju temu odabrati? Jer ljepotu umjetnosti stvara sam umjetnik, ona je u njegovom oku i vidi je tamo gdje je drugi ne vide. No ipak, naši umjetnici - fotografi svojim odabirom odlučili su zabilježiti nešto što je već viđeno, a i nešto su sami otkrili o svome gradu u kojem žive i stvaraju.

Međutim, ova je za razliku od nekih kojima ste dosad prisustvovali, ponešto drugačija. Jer što je to uopće fotografija? Fotografija je grana umjetnosti u kojoj fotograf (umjetnik) pomoću fotoaparata zaustavlja trenutak realnog života, onako kako ga on doživljava. Svaki umjetnik doživljava ga na svoj način, a posebno umjetnici iz tako zvanog svijeta tišine. Svijeta koji se ćuti isključivo okom. Fotografije koje su izložene na ovoj izložbi obuhvaćaju isječak i trenutak prostora i vremena. Ali ne bilo koji trenutak, već upravo onaj odlučujući, trenutak djelića sekunde našega dragog grada – Zagreba, koji gluhi umjetnik u tom trenutku vidi, a svojom nam fotografijom želi nešto reći ili pokazati u njemu samom." - piše među ostalim u katalogu za izložbu Vanda Šagovac.

Udruga za kulturu, umjetnost i turizam osoba oštećena sluha Hrvatske "Svijet tišine" koju vodi Sanda Šagovac, radi na promociji kulture gluhih i organizira razne manifestacije (izložbe gluhih umjetnika, likovne kolonije i edukacije znakovnog jezika).

Izložba se može pogledati do 10. listopada.