Izbornik

Srijeda u Muzeju - IV. bijenale slikarstva/ Pregled suvremene hrvatske likovne scene - GMV Palača Sermage, Trg M. Stančića 3, 7. ožujka, 19 sati

Srijeda u Muzeju - IV. bijenale slikarstva

Typography

Prošle godine, u Meštrovićevu paviljonu u Zagrebu, u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika, održano je četvrto po redu Bijenale hrvatskog slikarstva.

Nakon predstavljanja u Zagrebu, ova značajna kulturna manifestacija prvi put gostuje u Varaždinu, i to u Gradskom muzeju Varaždin, gdje se u palači Sermage / Galeriji starih i novih majstora (Trg M. Stančića 3) u sklopu Srijede u Muzeju otvara 7. ožujka ove godine.

Kroz radove trideset i osmero umjetnika, u Varaždinu se u suženom odabiru predstavljaju dosezi aktualne kvalitete hrvatskog slikarstva, koja se očituje u bogatstvu različitosti struja, stilova i poetika. Širok spektar djelovanja suvremene hrvatske slikarske scene obuhvaća produkciju dvogodišnjeg razdoblja najeminentnijih suvremenih hrvatskih autora. Na izložbi sudjeluju sve generacije slikara, od članova HAZU-a do najmlađe generacije. Bijenale ukazuje na važnost slikarstva kao medija likovnog izražavanja, koje je uvijek zadobivalo pozornost posjetitelja, pa se ovakvom prezentacijom žele ojačati veze između suvremenog slikarstva i njezina promatrača.

Bijenale slikarstva pokrenulo je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika 2011. godine. Za sudjelovanje se raspisuje javni natječaj, a radove odabire stručni ocjenjivački sud. Za izlaganje na IV. bijenalu to su bili: Tomislav Buntak, Željko Marciuš, Melinda Šefčić, Robert Šimrak i Josip Zanki.

Izložba u sklopu IV. bijenala slikarstva otvara se u 19 sati, a za razgled je postavljena do 8. travnja ove godine.