Izbornik

Izložba slika „Prigorske gorice i klieti iz kolekcije obitelji Pohižek“

Josip Zeman (Zagreb), „Klet pod snijegom“, ulje na platnu, 70*50 cm, 2016.

Typography

Dana 1. ožujka u 19 sati u prostorijama Turističke zajednice Sveti Ivan Zelina, Trg Ante Starčevića 13, bit će otvorena izložba slika „Prigorske gorice i klieti iz kolekcije obitelji Pohižek“, kao svojevrsna rana najava jubilarne 50. izložbe vina kontinentalne Hrvatske, koja će se održati početkom lipnja.

Na izložbi će svojim radovima biti predstavljeni:

Andrija Bošnjak (Beli Manastir)

Ivan Fišter (Sesvete)

Slavica Lulić (Virovitica)

Radmilo Mihajlović (Gornja Stubica)

Miloš Popović (Zagreb)

Slavko Sedinić (Sesvete)

Ivan Štefanek (Ludbreg)

Nedeljko Tintor (Zagreb)

Josip Zeman (Zagreb)

Izložbu će otvoriti povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Ante Vranković

O kolekcionaru

U zadnjih dvanaestak godina kolekcionar Stjepan Pohižek sakupio je gotovo nevjerojatnu kolekciju od oko 5000 slika domaćih i stranih likovnih umjetnika različitih generacija, stilskih nagnuća i snage umjetničkog izraza: akademskih slikara, naivaca i talentiranih samouka.

Do sada je priredio niz tematskih izložbi, među kojima vrijedi istaći one na temu „Žena u umjetnosti“ u Našicama, Krapinskim Toplicama i Zemunu, izložbe sakralne tematike u Krapinskim Toplicama, Koprivnici, Krapini, te izložbe naive u Kovačici u Vojvodini, u Prelogu, u Lendavi i Mariboru u Sloveniji i dr.

Golema većina djela na izložbi „Prigorske gorice i klieti iz kolekcije obitelji Pohižek“ koja je pred nama, daje se javnosti na uvid po prvi put.