Izbornik

Srijeda u Muzeju - O hrvatskoglagoljskoj knjižnoj baštini - Predavanje uz izložbu Varaždinske glagoljske pergamene i „Knjige glagoljaške – kapucinske, karlobaške“ - GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10, 28. veljače, 19 sati

Srijeda u Muzeju - O hrvatskoglagoljskoj knjižnoj baštini

Typography

Uz izložbu Varaždinske glagoljske pergamene i „Knjige glagoljaške – kapucinske, karlobaške“, postavljene u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin (Franjevački trg 10), u sklopu Srijede u Muzeju, 28. veljače ove godine, održava se predavanje pod nazivom O hrvatskoglagoljskoj knjižnoj baštini, koje je pripremila akademkinja Anica Nazor.

Tom prigodom akademkinja Nazor, koja o ovoj temi govori u rodnom gradu velikog slavista i jezikoslovca Vatroslava Jagića, osvrnut će se na značenje otkrića varaždinskih glagoljskih pergamena, čiju je konzervaciju i restauraciju u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, kao tadašnja ravnateljica Staroslavenskog instituta, upravo ona pokrenula.

Također, bit će riječi i o novootkrivenoj minijaturnoj biblioteci rimskih Propagandinih izdanja glagoljskih liturgijskih knjiga, među kojima su npr.: Levakovićev misal, izdan 1631. godine, kao i Paštrićev iz 1706., Karamanov iz 1741., Parčićev iz 1893. i Vajsov iz 1927. godine. Ovim izdanjima glagoljskih liturgijskih knjiga, pronađenima u kapucinskom samostanu u Karlobagu, dakle u području pod izravnom jurisdikcijom rimske Propagande (Sacrae Congregatio de Propaganda Fide, Rim 1622. – 1909.) nakon njegova oslobođenja od Turaka 1689. godine, akademkinja Anica Nazor posvetila je niz iznimno važnih objavljenih znanstvenih radova.

Predavanje počinje u 19 sati, u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10), a ulaz je besplatan. Suorganizatori su Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije i Staroslavenski institut u Zagrebu.

Opširnije o tvrtki/instituciji na poveznici