Izbornik

Iz izvješća o radu Gradskog muzeja Varaždin za 2017. - Iznimno uspješna godina

Noć muzeja

Typography

Na 3. sjednici Muzejskog vijeća Gradskog muzeja Varaždin, održanoj 16. veljače ove godine, usvojeno je Izvješće o radu Gradskog muzeja Varaždin za 2017. godinu i donijeta odluka u kojoj se konstatira da je Gradski muzej Varaždin sve programske obveze prema planu i osiguranim proračunskim sredstvima izvršio iznimno uspješno.

Za ilustraciju takve iznimno uspješne godine u radu varaždinskog muzeja, donosimo nekoliko najvažnijih naglasaka iz Izvješća.
Uz planirane programske obveze, Muzej je realizirao i brojne ostale programe u okviru muzejsko - galerijske djelatnosti koju obavlja, i to s 665.378,32 kune vlastitih i ostalih prihoda, što je rast od 14 % u odnosu na 2016. godinu.

U (su)organizaciji Muzeja održano je 19 izložbi, od čega njih 14 u prostorima Muzeja, 3 izvan muzejskih prostora te 2 kao gostovanja u inozemstvu. Među najvećim izložbenim projektima realizirane su izložbe Ivan Kukuljević Sakcinski – začetnik hrvatskog identiteta / uz 200. obljetnicu Kukuljevićeva rođenja (s Hrvatskim povijesnim muzejom) i Hommage à Miljenko Stančić / u povodu 90. obljetnice slikareva rođenja i 40. obljetnice smrti (s Umjetničkim paviljonom).

Ostale održane likovne i tematske izložbe su: Matko Vekić: Orijenta(liza)cija (s Muzejom za umjetnost i obrt), 70 godina Galerije starih i novih majstora u palači Sermage, Ljubomir Levačić: Monografska izložba (s Učiteljskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu), Kruno Martinović: Izbor 1966. – 2017., 7. gardijska brigada „Puma“ (s Udrugom veterana 7. gardijske brigade „Puma“), Ratni fotozapisi Mladena Genca (s Državnim arhivom u Varaždinu), Trag dobrote (s Varaždinskom biskupijom), likovne izložbe Borisa Zaplatila, Margarete Lekić i Grgura Akrapa (s Galerijom Zlati ajngel), Modnim tragovima Varaždina – Modna krojačica Katica Seglin (u sklopu Mjeseca varaždinskog šnajderaja), Podzemna fauna NP Krka (s JU Nacionalni park „Krka“) i Priča o leptirima (s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom).

Za publiku su osobito zanimljive bile izložba Ljepota lažnog sjaja (s krivotvorinama iz fundusa Muzeja policije) i putujuća izložba Japanske lutke (realizirana u suradnji s Veleposlanstvom Japana u RH i Japan Foundation), koja je u Hrvatskoj predstavljena jedino u Varaždinu, i to između gostovanja u Ukrajini i Rusiji. Nakon Beča (2014.), Budimpešte i Bratislave (2015.), izložba Veliki hrvatski majstori 20. i 21. stoljeća održana je Nacionalnoj galeriji u Sofiji (gdje ju je razgledalo više od 7300 posjetitelja), i to u suorganizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, Veleposlanstva RH u Bugarskoj i Ministarstva kulture RH. Za ovaj izložbeni projekt Gradski muzej Varaždin 2016. godine dobio je Posebno priznanje Hrvatskog muzejskog društva za najbolju međunarodnu/međumuzejsku suradnju. Također, u suradnji s Pokrajinskim muzejom Ptuj-Ormož, s kojim je Muzej već višekratno surađivao, u Ormožu je održana izložba Lov i plemstvo na varaždinskom području.

Pored kataloga izložbi i ostalog popratnog materijala, u izdavačkoj djelatnosti Muzeja uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i Grada Varaždina objavljen je Vodič kroz stalni postav Kulturnopovijesnog odjela GMV-a, autorice muzejske savjetnice u GMV-u Ljerke Šimunić, i monografija Židovska zajednica u Varaždinu, postumno izdanje umirovljene muzejske savjetnice u GMV-u Magdalene Lončarić. Od siječnja 2017. objavljuje se Varaždinski muzealac, besplatno mjesečno glasilo Gradskog muzeja Varaždin, u kojem se u devet godišnjih izdanja popularizira muzejska djelatnost i donose aktualnosti o radu Muzeja.

Nastavljen je program Srijeda u Muzeju, u sklopu koje je održano 35 programa (9 otvorenja izložbi, 22 predavanja širokoga tematskog spektra i 4 predstavljanja publikacija i projekcija dokumentarnih filmova), realiziranih u suradnji s nizom institucija, udruga i pojedinaca.

U sklopu edukacijske djelatnosti Muzeja nastavljena je suradnja s osnovnim i srednjim školama u okviru programa MIŠ – Muzej i škola. Znatan porast zabilježen je u šk. god. 2017./2018., kada su u program uključeni svi učenici, njih više od 8400, iz 22 škole, i to iz: 9 varaždinskih osnovnih škola (kupnju iskaznice sufinancira Grad Varaždin) te 6 osnovnih škola iz Varaždinske županije i 7 varaždinskih srednjih škola (kupnju iskaznice, uz popust, financiraju učenici sami). U protekloj godini za učenike su održane 153 prirodoslovne, povijesne i likovne edukacijske radionice, a realizirano je i nekoliko stotina vodstava kroz izložbene muzejske postave.

U (su)organizaciji Muzeja održano je i nekoliko tradicionalnih manifestacija kao što su Noć muzeja (u kojoj je varaždinski muzej ponovno bio među najposjećenijima), Međunarodni dan muzeja i Europska noć muzeja, Festival varaždinskih dvorišta i dr., dok je Muzej ustupio svoje prostore i drugim korisnicima za održavanje oko 80 programa, među kojima su: Varaždinske barokne večeri, Ljeto u Varaždinu, Mjesec varaždinskog šnajderaja, Međunarodna izložba cvijeća, VAFI, Glazba na balkonima grada, Vinski grad (u sklopu Špancirfesta), MOP – festival multimedije itd., kao i radionice, predavanja, prezentacije, politički i drugi skupovi, održani uglavnom u multimedijskoj dvorani u palači Herzer.

Kroz članarine u neformalnoj udruzi Prijatelji Muzeja prikupljeno je 14.200,00 kuna, što je 22 % više u odnosu na 2016. godinu, koja su utrošena za otkup predmeta za muzejski fundus.

U 2017. godini zabilježeno je sveukupno 64.567 posjetitelja, svih dobnih skupina i profila, što je porast od 28,63 % u odnosu na 2016. godinu. Od toga se 56.163 posjetitelja odnosi na stalne postave, povremene izložbe, edukacijske programe, manifestacije, otvorenja, promocije, akcije i druge programe održane u prostorima Muzeja, a njih 8404 na posjetitelje programa Gradskog muzeja Varaždin održanih u drugim sredinama (Sofija, Ormož, Varaždin).

Organiziranim skupinama posjetitelja uobičajeno se omogućavao razgled izložbenih postava i izvan redovitog radnog vremena, a uz neke prigode radno vrijeme za razgled se (tradicionalno) produžavalo (Špancirfest, Noć muzeja, Europska noć muzeja, Varaždinske barokne večeri).

S obzirom na to da je jedna od glavnih zadaća Muzeja edukacija i stvaranje buduće publike za kulturne sadržaje, ulaz za velik dio programa bio je besplatan (u to pripadaju neke izložbe, predavanja i svi programi u sklopu Srijede u Muzeju, kao i posebni programi s tradicionalno besplatnim razgledom: Noć muzeja, Međunarodni dan muzeja, Dan GMV-a, Europska noć muzeja).

Prema broju posjetitelja Gradski muzej Varaždin je među najposjećenijim hrvatskim muzejsko - galerijskim ustanovama.

Opširnije o tvrtki/instituciji na poveznici