Izbornik

Između neba i zemlje

Između neba i zemlje

Typography

Izložba slika Željka Martića može se pogledati do 5. ožujka u Galeriji Specijalne policije na Trgu žrtava fašizma br 1 u Zagrebu.

"Željko Martić počeo je slikati 1990. godine kada se upoznao sa slikarstvom španjolskog baroknog slikara Franceska de Zurbarana. Njegove su slike svetaca u molitvi i meditaciji, pune mašte, mističnosti, pune personifikacije i priča, motivirale su Martića da i on počne slikati.

U ciklusu slika ove izložbe, Martić obrađuje povijesne, religijske ljubavne i svjetovne teme. Govori o čovjeku i njegovoj sudbini između neba i zemlje. Zanimaju ga kozmičke, nebeske energije i planeti koji zrače na zemlju, na duše i tijela ljudi. Pokušava istražiti i izraziti osjećaje ljudi koji ovise o kretanju i zračenju tih planeta, sunca, mjeseca, Saturna, Marsa, Venere…
Ova treća samostalna izložba potvrđuje Željka Martića kao nadrealistu koji voli sanjati, pričati, istraživati…i uvijek tragati za novim likovnim vrijednostima."- piše povjesničarka umjetnosti Mr.sc.Vesna Kajić-Lalić.

Željko Martić rođen je 1973. god. u Tübingenu u Njemačkoj. Završio je srednju školu za tehničkog crtača u Zagrebu. Godine 2013. diplomirao je slikarstvo u Ljubljani Arthouse u klasi prof. Mladena Jernejeca. Do sada je izlagao na brojnim izložbama i dva puta samostalno.