Izbornik

Varaždinska županija domaćin Dana zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda

Varaždinska županija domaćin Dana zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda

Typography

13. travnja biti će održani Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda, a organizatori su ovogodišnje manifestacije Ministarstvo poljoprivrede, Varaždinska županija te Istarska županija.

Cijela manifestacija održavati će se ispred Županijske palače na Franjevačkome trgu kao i u samome atriju palače, a što sve čeka građane rekli su 9. travnja na prigodnoj press konferenciji predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr. sc. Dragutin Vincek, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni, a pressici je prisustvovala i Marija Cafuk iz Udruge “Zeljari” Vidovec.

- Varaždinska županije po prvi puta sudjeluje u ovakvoj manifestaciji, pozivamo sve građane da se odazovu obilježavanju ovoga Dana, jer će zaista biti puno toga preezentirano, od Istarskog pršuta, Međimurskog mesa z tiblice, Poljičkog soparnika, Varaždinskog zelja, Baranjskog kulena i još mnogoi drugih delicija. Želim istaknuti kako ćemo promovirati naše proizvode, naše OPG-ove, a uz sve to nastupiti će naša Kulturno umjetnička društva, kao što je Udruga Hajdina, Tamburaški sastav Lompuš, a posjetiteljima će se predstaviti I KUD Istra. Posebno me veseli nastup djece iz Dječjeg vrtića Bajka te učenika Osnovne škole iz Vidovca. Cilj ove manifestacije je podizanje svijesti javnosti o potrebi zaštite naziva hrvatskih autohtonih proizvoda, kao i jačanje turitičke ponude naše Županije – rekla je Natalija Martinčević te dodala kako će učenici Gospodarske škole pripremiti jela Varaždinskog kraja koja će se dijeliti posjetiteljima.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr.sc. Dragutin Vincek istaknuo je kako na razini Europske unije postoji 1141 zaštićeni proizvod, a Hrvatska se nalazi na dvanaestom mjestu što se tiče zaštićenosti proizvoda.

- Hrvatska ima 21 zaštićeni proizvod, a najviše ih ima Republika Italija, čak 330. Drago nam je da je i Varaždinski klipić u postupku evaluacije za dobivanje statusa zaštićenog proizvoda – rekao je pročelnik Vincek.

Predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni je nagalsio važnost povezivanja učenika s ugostiteljskim objektima koji spremaju našu tradicionalnu hranu jer se na taj način mladi ljudi odgajaju i uče kako cijeniti običaje i tradiciju.

- Uvijek treba biti uporan, raditi na zaštiti tradicionalnih vrijednosti, raditi na prepoznatljivosti gastronomskih vrijednosti Varaždinske županije – zaključio je Damir Crleni.

Napomenimo kako će radno vrijeme samoga sajma biti od 09:00 sati, a u 11:00 sati počinje službeni program kada se očekuju obraćanja ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića te župana Istarskog Valtera Flege i župana Varaždinske županije Radimira Čačića.